Efter 37 år siger Mariann Olsen farvel

Fjelsted

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Til april vil Mariann Olsen skrue op for pedaltrampningen og svømningen, ligesom børnebørnene også kommer til at nyde godt af, at hun er gået ind i folkepensionisternes rækker. 

Dermed er også sagt, at Mariann med udgangen af marts stopper som lægesekretær i Lægehuset Fjelsted og således kan se tilbage på 45 år i faget, heraf de 37 i Harndrup og Fjelsted. 

– Jeg blev uddannet i 1978 på Odense Sygehus, hvor jeg tog en EFG, som står for erhvervsfaglig grunduddannelse. Jeg var med på det første hold, som uddannede sig til lægesekretærer, fortæller Mariann.

Så fulgte otte år på Odense Sygehus’ neurologiske afdeling, inden Harndruplægen Ketty Schmidt ansatte Mariann som sekretær. 

Dengang var en af opgaverne at skrive på maskine efter diktafon, men den opgave er for længst væk, idet en læge i dag på sin computer skriver i patientjournalerne. 

Blodprøvetagning fylder

Til gengæld fylder blodprøvetagning meget mere i Marianns arbejdsdag. 

– Det skyldes, at man i dag kan screene blod for mange flere sygdomme end tidligere. 

Dengang som nu var det også Marianns opgave at tage EKG, tjekke lungefunktion, tage priktests ved allergiudredninger og lave regnskab samt – det efter hendes mening – mere kedelige arbejde som sterilisering af instrumenter. 

Igennem årene har hun arbejdet sammen med 36 læger, som har været i efteruddannelse i lægehuset. 

-Det har været en spændende proces, hvor jeg har lært af dem, og lægerne har lært af mig, når vi har sparret, siger Mariann. 

Som led i arbejdet, har Mariann alene eller sammen med læger deltaget i mange udbytterige kurser i bl.a. hygiejne, mikroskopi, opsporing af kræft og teambuilding. 

I 2020 blev lægehuset i Harndrup splittet op i to, og Mariann fulgte med til Fjelsted og oplevede en travl tid med etablering af lægehuset på Jægersmindevej 8, hvor der i tidernes morgen havde været skole. 

– Hele huset blev endevendt, ja og fik nye gulve. Det var hårdt arbejde i otte uger, men det gik alt sammen op i en højere enhed, og vi fik orden på hele. I dag har vi da travlt men også en rolig hverdag, så det har givet gevinst, siger Mariann.

Fortsætter som ferievikar

Marianns afløser, Mette Pedersen, er ansat og har begyndt arbejdet, som for hendes vedkommende bliver på fuld tid og med flere arbejdsopgaver. 

Helt at slippe Lægehuset i Fjelsted kommer Mariann ikke til, da hun skal vikariere for Mette i dennes ferier. 

Afskedsreception og åbent hus fredag 31. marts 2023 klokken 12-16. Lægehuset er vært med lidt godt til ganen. Kolleger, familie, venner og patienter er velkomne i Lægehuset Fjelsted, Jægersmindevej 8, Fjelsted. 

Del denne historie på: