Vinteren er kommet til Erholm Økologiske Besøgshave

Erholm

Af Hans Walmar, Frivillig havemedarbejder

Fladekompost

Den økologiske have er nu lukket ned for vinteren, idet der er lagt fladekompost ud over bedene. Denne vintermad til orme og bakterier består af grønne planterester, udvasket tang fra stranden og en del visne blade. Denne cocktail skulle gerne blive til fin ny forårsklar jord i så-bedene.

Hvor kan man så lære det? Ved at kigge på parkens træer, der ikke graver deres blade ned, men lader dem ligge på overfladen.   

Vintermuligheder med kålplanter

Der er udplantet vårsalat, og dækket lidt med gran over sårbare steder. Kålplanterne er dog forblevet, da de normalt tåler vinterens frost, og samtidig giver de fine nye blomsterstængler om foråret. Disse stængler smager næsten som de første grønne asparges eller fine grønne ærter. Det er en helt gratis gourmet-sidegevinst ved at lade kålplanterne overvintre. 

Æbler og krydderurter 

De nye æbletræer skal også velsignes med tang/tangekstrakt til foråret, da de derved bliver sundere – det samme gør kålplanterne, hvis forfædre var strandplanter med basis i opskyllede tangvolde.  

Det er også meningen, at der til foråret skal være flere nye krydderurter i de bestående bede. Man bør kunne fornemme duftene fra havens bænke. 

Sæsonen 2024 

Den første mødedag i 2024 bliver lørdag den 24. februar kl. 10. Der vil blive vedtaget en plan for bedene, og principper for sædskifte vil blive respekteret, så plantesygdomme bedst muligt kan undgås. 

Kontakt

Hanne Nielsen, tlf. 40918293 – mail hanneogjens2002@gmail.com 

 

Del denne historie på: