Årets julehit: Jul på Erholm

Erholm

15. december 2022

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Besøgstallet på ”Jul på Erholms” åbningsdag, lørdag den 3. december var flot, men det skulle blive bedre, fortæller Lars Gregersen, der både har stand på Erholm Fødevaremarked og investerer tid og kræfter på at drive markedet. 

– Søndag 4. december steg besøgstallet med 50 procent, og i går (lørdag den 10. december) steg besøgstallet igen med 50 procent i forhold til sidste søndag. I dag er der også mange besøgende, kunne Lars Gregersen fortælle, og som stadeholder kunne han også glæde sig over, at mange besøgende havde taget spenderbukserne på, så det kunne ses på omsætningen i hans stand og de øvrige stande på fødevaremarkedet. 

Historier fra stalden

En del af handlingen i DR-julekalenderen ”Julehjertets Hemmelighed” foregår i Erholms herskabsstald, som der normalt ikke er adgang til. 

På dagen kunne man både købe kanelsnegle og få en snak med den frivillige, som på dagen passede stalden, og hun kunne fortælle et par pudsige detaljer. 

– Da stalden blev brugt som stald, stod hestene med hovedet mod ydermuren – det er også der krybben med foder hænger. Men i filmen står hestene lige modsat, for der er en scene, hvor en af hestene får gulerødder, så for at kunne vise den scene blev hestene vendt om, kunne hun fortælle os. 

Erholm gods blev opført 1850-1854, og dengang var forholdene for hestene anderledes. 

– I dag må hestene ikke stå bundet hele døgnet i stalden, så da julekalenderen blev optaget, måtte hestene køres væk om aftenen, for at komme igen om morgenen.  

Venlige vejrguder

Vejrguderne må i øvrigt have et godt øje til Erholm, for det var en snedækket park, som vi kunne gå rundt i, hvilket mange børnefamilier benyttede sig af, når de ønskede at deltage i den indlagte julekonkurrence. 

I de tre weekender med ”Jul på Erholm” er også vinkælderen åben, hvor man kan se flere kostumer fra julekalenderen og få inspiration til udsmykning af juleborde. Sidstnævnte havde Humlemagasinet i Harndrup bidraget med. 

Nisserier i kornladen

På normale lørdage er det kun længen med fødevaremarkedet, som der er adgang til, men under ”Jul på Erholm” er kornladen indrettet med udstillinger, nisserier og café med salg af bl.a. gløgg. 

Den store publikumsinteresse for ”Jul på Erholm 2022” kom også gruppen, der står for den økologiske besøgshave, til gode. 

– Rigtig mange viste stor interesse og spørgelyst, så der var uafbrudt gæster i vores lille ”økologi-niche”, fortæller Hans Walmar fra gruppen. 

Hanne Nielsen, ligeledes frivillig, havde produceret økologisk brød af bl.a. quinoa, og dette brød og frøposer blev solgt til fordel for nye indkøb til projektet.

Der resterer to chancer for at opleve ”Jul på Erholm 2022”, nemlig lørdag den 17. december, klokken 10-16 og søndag 18. december, kl. 10-15.

Del denne historie på: