Ny købmand tager tråden op: Spar Ebberup skal fortsat udvikle sig

Ebberup

13. juli 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Fire aktuelle fokuspunkter: Generationsskifte, co2-optimering af kølediske, omrokering i butikken og udvidelse af parkeringsplads

 • Vi skal udvikle butikken, for ellers hedder det afvikling.

Der findes med andre ord ingen bekvem mellemløsning, når Spar købmand Marlene Larsen taler om, hvad en købmand skal have som sit absolutte fokuspunkt.

Sådan har det være i de 30 år med Marlene Larsen ved roret, og sådan bliver det også, når Jeppe Madsen Gregersen tager over inden for en overskuelig årrække. I første omgang bliver det som souschef, at han skal vise, hvad han kan og vil.

 • Vi skal have fokus på økologi, frugt og grønt, convenience, dvs. lette måltidsløsninger, butikken skal være pæn og nydelig, og der må ikke være tomme hylder. Så det er et sammensurium af ting, der skal til, siger Jeppe Madsen Gregersen, som er 27 år og stammer fra Håstrup, hvor forældrene har en købmandsbutik.
 • Jeg har et købmandsgen, så for mig er det at være købmand en livsstil og ikke kun et arbejde.

Det har jeg talt meget med min kæreste om, og jeg har fået lov til at blive købmand og at derfor kan blive sent, inden jeg kommer hjem, siger Jeppe.

Kæresten sagde ja

Kæresten Petrine Marie Drejø Hansen arbejder som ergoterapeut på Sjælland. Lige nu bor de i Odense, men det er tanken at rykke tættere på Ebberup, ja måske ligefrem at flytte til byen.

Jeppe ved, hvad det er for et job, han siger ja til, for ud over at være købmandssøn, kender han også købmandsparret i Ebberup, Marlen Larsen og Jan Jørgensen, samt store dele af de 30-35 ansatte, for Jeppe stod nemlig i lære hos Spar Ebberup, hvorefter han i 3½ år var souschef i Meny i Hesselager.

Udover de nævnte fokusområder er der aktuelt tre store opgaver, som Jeppe og Marlene skal have løst de kommende måneder.

Energi- og co2-venlige løsninger

 • Vi skal have udskiftet alle køle- og fryseelementer med nye energi- og co2 venlige kummer og skabe, og det er en investering til ca. 4,5 millioner kroner. Når vi alligevel skal i gang med det, laver vi en større omrokering i butikken. Frugt og grøntafsnittet flyttes og bliver større, mens bager- og vinafdelingen får nye placeringer, fortæller Marlene.

Arbejdet med at få nye køle og fryseskabe og -kummer er så småt gået i gang og vil meget snart blive intensiveret, sådan at alt er på plads til november.

 • Vi vil hele vejen igennem holde åbent i butikken, siger Jeppe.

Øget trafiksikkerhed

Parkeringsforholdene får også et løft.

Marlene har købt ejendommen ved siden af parkeringspladsen og revet det eksisterende hus ned. Og det er blevet bemærker, ikke mindst på facebook, hvor der har været mange spekulationer, fortæller Marlene.

 • Jeg har set rygter om, at der skulle bygges et højhus på grunden. Men det skal der ikke. Grunden er på ca. 2000 kvadratmeter. Ca halvdelen ned mod vejen bliver til parkeringsplads, mens en investor har købt resten af grunden, hvor der skal opføres ældreboliger, regner jeg med, fortæller Marlene.

Vejstykket mellem Sparbutikken og parkeringspladsen bliver hævet for at dæmpe hastigheden. Samtidig bliver det lavet sådan, at biler ikke længere kan parkere langs vejen.

 • Så det handler ikke kun om at få flere parkeringspladser, men også om at få øget sikkerheden, sådan at bilerne ikke længere kan holde på kryds og tværs, siger Marlene.

Hænger sammen med skole og foreningsliv

I et 25 års-jubilæumsinterview tilbage i 2017 fortalte Marlene, at hun frygtede for sin butik- og byens fremtid, hvis tankerne om at fjerne overbygningen på Ebberup Skole, som kunne være første skridt på en lukning af hele skolen, blev realiseret.

 • Heldigvis overlevede overbygningen, men det gælder fortsat, at vores og byens eksistens hænger sammen med, at der er en skole og et foreningsliv, siger Marlene.

Sparkøbmændene kan glæde sig over, at butikken har et stort opland, som foruden Ebberup også omfatter Helnæs og Flemløse.

 • Vi har nu også kunder fra Assens, Hårby og Glamsbjerg, ja og ind i mellem også Sandager og sågar Middelfart, siger Marlene, som også glæder sig over, at mange turister i Å, Brydegård, Agernæs og Helnæs vælger at handle hos hende.
 • Vi er den første butik turisterne kommer til, siger Marlene.
 • Som led i generationsskiftet – og for at give plads til Jeppe, vil Jan stoppe og se om han kan finde et syv til fire-job, mens jeg bliver for at køre Jeppe ind. Hvor lang tid det handler om, har vi ikke aftalt, siger Marlene, der ikke har store fremtidsplaner at fortælle om. En hacienda på Honduras bliver der dog ikke tale om.
 • Jeg er jo kun en fattig købmand, siger Marlene.

Del denne historie på: