DEN GODE HISTORIE

Tommerup

Margit Egdal

Lokalhistorisk Arkiv, Tommerup

Stenbjerge Mølle

Historien om Stenbjerge Mølle begynder i 1857, da Hans Bennetsen køber en parcel (Skovstrupvej 24) og opfører en vindmølle. Er vinden god, arbejdes der i møllen, kværnstenene drejer, melet males. Slår vinden over i storm, kan det ende galt – som i december 1880 da to vinger blæser ned. Endnu værre kan et uvejr med torden og lyn være, i sommeren 1894 sker katastrofen, da lynet slår ned i møllen, der brænder helt ned til grunden. Derefter opføres den ny, moderne hollandske vindmølle, som ses på billedet.

Vingerne bliver efterhånden overflødige, møllen kan drives med en diselmotor, men den store smukke mølle tager sig godt ud i landskabet, en fredning er på tale allerede i 1948. Vingerne får endnu en frist, men 17. maj 1964 kan man læse i Fyens Stiftstidende, at vingerne vil blive taget ned umiddelbart efter pinse, og at der vil blive indrettet tørreri i møllen. 

Henvendelser til Nationalmuseet giver ikke resultat, det ender med, atvingerne tages ned. Forinden blev billedet til af møllen i al sin pragt. Den fine akvarel fra 1964 er et af de billeder, Lokalhistorisk Arkiv har modtaget i årets løb, og som vil blive vist ved et diasshow i skolestuen i Brylle Rytterskole på Arkiverens Dag 11. november, hvor alle er velkomne, og kender nogen kunstneren til motivet af Stenbjerge Mølle, vil vi gerne høre herom.  

Del denne historie på: