DEN GODE HISTORIE

Haarby

Ulla Grønkjær og Grethe Gottfredsen

Haarby Lokalhistoriske Arkiv

Algade 42 og 44, Haarby

Frem til 1951 lå her Toftegaard, hvis jorder i 1936 blev frasolgt til Valdemar Nielsen og avlsbygningerne nedrevet. I 1950 forsvandt også stuehuset og her byggedes i 1951, på den vestligste halvdel af jorden, Haarby Traktor og Motorkompagni samt Haarby Rutebilstation, Algade 44. Hele bygningskomplekset er opført samtidig, som det ses på billedet. 

Der var salg – og udstillingslokaler ud mod Algade i forlængelse af udstillingslokalet og grænsende op til rutebilstationens bygning. Bagerst var der værkstedsafdeling.   På 1. salen ud mod Algade var der lejlighed, som blev beboet af Ejner Brok-Jørgensen.

Der blev bl.a. solgt Ferguson-traktorer og person- og varebiler af mærkerne Lada, Simca, Moskvitch og Volga og senere mærket Peugeot.

I 1986 blev forretningen overdraget til Per Brok-Jørgensen, og i 1994 overtog Brdr. Jensen forretningen med salg af Peugeot. I 2008 solgte Brdr. Jensen og byggede domicil på Rosbjergvej. Netto overtager hele komplekset og jævner dette med jorden for at give plads til nyt større Netto,  som tidligere lå på Algade 28.

Haarby Rutebilstation, som lå bagerst var udstyret med venteværelse, hvor der også var kiosk samt lokale til ud- og indlevering af rutebilpakker. På 1. salen var der bolig for rutebilstationens bestyrer. Rutebilstationen blev flyttet til nybyggede lokaler på Postvænget, hvor der også var postkontor og holdepladser til busserne. I dag er der i bygningerne dyrlæge.

På nabogrunden, Algade 42 blev der i ca. 1955 opført en gulstensvilla af Hans Bøgner med tilhørende forretningslokale, hvor der bl.a.  har været udstilling af hårde hvidevarer. I 1963 indrettes forretningslokalet af Martha Bøgner til salg af grønsager og æg.

Da Martha dør i 1981 køber Tage Kiltang huset, og bor her indtil 2003,  hvor han sælger til Super Brugsen. Ejendommen bliver lejet ud indtil januar 2013, hvoefter den nedrives og erstattes af en  OK Vaskehal, som åbnede senere samme år.

Del denne historie på: