Sorte skyer over den gamle rytterskole i Brylle

Brylle

25. oktober 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Borgermøde 27. oktober klokken 19.30

Rytterskolens Venner kalder til borgermøde onsdag 27. oktober klokken 19.30 på Brylle Skole. 

”Rytterskolens fremtid” er aftenens emne. 

Der er nemlig sorte skyer på himlen over Rytterskolen. 

– Assens kommune har planer om at sælge rytterskolen. Det bekymrer os selvfølgelig. I de mange vi har haft rytterskolen stillet til rådighed af kommunen, har vi fået en rigtig god behandling, og vi håber selvfølgelig, at det kan fortsætte, skriver Niels Jørgen Top på vegne af bestyrelsen for Rytterskolens Venner. 

Historien

I August i år fejrede vi, at den gamle rytterskole fyldte 300 år. Festen

blev holdt i rytterskolens have. Vi havde en rigtig god festdag med sang, 

musik og underholdning. 

At vi fejrede dagen i 2021 var lidt af en tilsnigelse, for rytterskolen i Brylle blev først taget i brug i 1723, men den kongelige forordning om oprettelse af Rytterskoler kom i 1721. Det vil sige, at rytterskolen kom til at fungerede som skole i hele 240 år fra 1723 til 1963. 

Da skolen blev nedlagt, oprettede man bibliotek på skolen, og siden 1978 har Lokalhistorisk Forening For Brylle, Tommerup, Broholm og Verninge haft hjemsted på skolen. I 2003 flyttede biblioteket ud på Brylle skole.

Hvad skulle der nu ske med bygningen? På initiativ af Bjarne Møller Hansen, blev der dannet en forening, som fik navnet ”Rytterskolens Venner”. Foreningens formålsparagraf lyder således:

”Forenings formål er at værne om og bevare Rytterskolen i dens nuværende form, samt skabe et godt og meningsfyldt miljø for brugerne af Rytterskolen. Lokalhistorisk forening er en del af Rytterskolen.”

Rytterskolens Venner” holder med god tilslutning 10 filmaftner om året, og i dag har Rytterskolen mange medlemmer, bl.a. foreninger, som holder mange møder og arrangementer.

Del denne historie på: