Rytterskolen i Brylle er vel en fest værd

Brylle

5. august 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Frederik IV har meldt sin ankomst

I år kan vi fejre 300 års jubilæum for rytterskolerne, som Frederik den 4. lod opføre i Kronens rytterdistrikter.

På Fyn blev der opført 20 skoler, bl.a. i Tommerup, Verninge og i Brylle.

Rytterskolen i Brylle er som den eneste på Fyn fortsat i offentligt eje. Den fungerede som skole frem til 1963, hvorefter den i en periode fra 1966 fungerede som bibliotek. Det var indrettet i Skolestuen. Senere flyttede biblioteket til Brylle Skole. Rytterskolen fremstår i dag rimeligt velbevaret og har stadigvæk bevaret sit skolepræg. Den drives i dag af Rytterskolen Venner, og anvendes til foredrag, møder og kulturelle arrangementer. De frivillige i foreningen står også for en stor del af vedligehold af bygningen. 

Derudover har Lokalhistorisk arkiv til huse i bygningen. 

– Måske er det en stakket frist at den er i offentligt eje, da Assens kommune ønsker at sælge den, og herved frasiger sig ansvaret for en stor kulturarv. Derfor er fremtiden lidt usikker i øjeblikket, men dette skal ikke stå i vejen for at fejre de 300 år, skriver formanden for Lokalhistorisk Forening Tommerup, Bjarne Christensen i en pressemeddelelse. 

”Rytterskolens Venner” og Lokalhistorisk Forening markerer jubilæet lørdag 7. august kl. 13:30 på Rytterskolen. Der vil være telte i haven, og det bliver en festlig dag med musik og sang ved Odense Brassband, fortælling og optrin ved Ellen Warring. 

– Vi forventer besøg af selveste kong Frederik d. 4., der grundlagde rytterskolerne, siger Bjarne Christensen. 

Jubilæet har bl.a. fået økonomisk støtte fra Assens Kommune, Brylle Menighedsråd og de lokale Brugsforeninger samt anden støtte fra lokale foreninger, som fx Brylle Beboerforening, der vederlagsfrit udlåner telte og borde til arrangementet og som også vil stå for salg af te, kaffe, øl, vand og pølser. 

Del denne historie på: