Grundlovsmøde med skønsang og dystre taler

Brylle

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

”Danmark, nu blunder den lyse nat

bag ved din seng, når du sover.

Gøgen kukker i skov og krat;

Vesthavet og Kattegat

synger, imens det dugger,

sagte som sang ved vuggen”. 

Rytterskolens Venner, som holdt grundlovsfest i Rytterskolens have, havde slået de nationalromantiske toner an ved valget af fællessangene: I Danmark er jeg født, Jeg elsker de grønne lunde, Danmark nu blunder den lyse nat, Nu lyser løv i lunde, Det kønneste land er Fyens og Der er et yndigt land”, som alle fik vinger takket være Odense Brass Band og solisten Louise Odgaard, ja og så selvfølgelig de henved 100 gæster, som havde bænket sig under pavillonen. 

Som kontrast til de smukke og opløftende sange var det de dystre toner, som eftermiddagens to talere slog an, først borgmester Søren Steen Andersen fra Venstre og SF’s nyvalgte spidskandidat til kommunalvalget, byrådsmedlem Jeanette Sandberg. 

– Vi lever i en usikker tid, hvor det er svært at navigere, sagde borgmesteren, der tog udgangspunkt i, at Danmark er en del af Europa, som lige om lidt skulle sammensætte et nyt Europa-Parlament. 

Diktatorer har god tid

Udfordringen består bl.a. i, at vi er oppe i mod flere diktatorer, som Putin. 

– De har god tid, for de er sikre på genvalg, sagde Søren Steen Andersen, som frygtede, at Putin, hvis det lykkedes at besejre Ukraine, ville kaste sig over i hvert fald Georgien og Moldova. Så derfor skulle vi overveje at få disse lande knyttet tættere til EU. 

Despoterne var ikke den eneste udfordring for Europa. Økonomisk sakker vi bagud i forhold til andre lande. Aktuelt udgør Europas produktion således 67 pct. af USA’s. For få år siden var tallet 91. 

  •  Europa må stå sammen var Søren Steen Andersen hovedbudskab. 

Putin må ikke vinde krigen

– Putin må ikke vinde krigen, var et af flere markante synspunkter fra Janette Sandbergs side. Hun henviste til 1930’erne, hvor nazisterne vandt frem og til sidst udløste 2. verdenskrig. Det samme kan ske, hvis ikke Putin bliver bremset. 

Putin er imidlertid langt fra den eneste aktuelle trussel mod verdensordenen,  for demokratiet er udfordret i flere store lande som USA, hvor Trump  kan blive den næste præsident og Tyskland, hvor det højrerabiate Alternative Für Detuscland står til at blive det næststørste parti. 

Udfordringerne skyldes  interne forhold, nemlig at øget ulighed fører til polarisering, hvor så ekstremistiske kræfter kan fiske i rørte vande. 

I USA, fortalte Jeanette Sandberg, er det nogle få procent af befolkningen, som har fået glæde af den økonomiske vækst, mens andre har oplevet velstandsstagnation og fattigdom. 

I England lever en tredjedel af befolkningen i fattigdom, og uligheden er også markant i lande som Tyskland og England. 

– Den øgede ulighed gør os sårbar overfor ekstremisme, noget som vi skal passe på ikke sker i Danmark, lød det fra Jeanette Sandberg. 

Del denne historie på: