DEN GODE HISTORIE

Brydegård

Dreslette Sogns Lokalhistoriske Arkiv

Købmandsbutik og Maltgøreri Helnæsvej 58 i Brydegård

I 1890 havde Morten og Birthe Cathrine Andersen en købmandsbutik og maltgøreri, til ejendommen hørte 3-4 tdr. land, de havde et par køer samt et par heste.

Alle varerne i butikken blev hentet i Assens med hestevogn, det tog hele dagen.  Det at køre turen tog 1½ time hver vej. Morten  var maltgører og drev et maltgøreri, det vil sige, man kom med korn, og fik det hjem som malt. Malt var til at brygge øl af, næsen alle  bryggede deres egen øl dengang, der var et stort folkehold , så der skulle meget øl til. 

At lave malt var et stort arbejde, man kunne kun bruge byg og det skulle være en god kvalitet. Kornet blev hejst op på loftet, der blev det hældt i 2 kar, de kunne rumme 7-8 læs korn, karrene blev fyldt med vand. Her skulle de stå i 2 dage, herefter blev vandet lukket ud, kornet blev øst af og lagt på cementgulvet i 15cm tykkelse, så skulle det der 1 døgn, derefter blev kornet lagt på træloftet i et jævnt lag, nu skulle kornet spire, men under stor overbevågning, hvis det blev for varmt skulle der øses. Når kornet var tilpas spiret blev det flyttet ind i en slags ovn, der blev det lagt på en rist, så spirerne faldt af, malten skulle nu tørres ved 80 grader. I maltgøreriet  nåede man at behandle ca. 1000 tdr. byg på et år. 

Maltgøreriet drives frem til 1930-40´erne af Lars Peter Andersen.

Del denne historie på: