Kunstner skænker skulptur til sit lokalområde

Brunshuse

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Billedhugger Jørgen Svenstrup har boet og haft sit virke i Brunshuse i snart 40 år, og det markerede han i sidste uge ved at skænke Beboerforeningen for Enemærket, Brunshuse og Brydegård en granitskulptur.

Der var et stort fremmøde ved afsløringen af skulpturen, som direktør for Udvikling Assens, Kristine Lawaetz Lyngbo tog sig af. 

Egnens smukke og varierede natur har altid været der, Jørgen Svenstrup har hentet inspiration til sine værker.

– Naturen har gennem alle årene været min største og stærkeste inspirationskilde. Selv om man måske ikke altid ser det så tydeligt i mine værker, er det alligevel sådan. Jeg har altid arbejdet ud fra et meget enkelt princip, som er det, som styrer naturen. Alt levende i naturen begynder som en lille kerne omgivet af en beskyttende hinde eller skal. Kernen udvikler sig, vokser og bryder ud. Som eksempel kan jeg nævne kastanjen, hvis hårde og piggede skal beskytter et meget sårbart, fint og følsomt indre, som viser sig, når skallen brydes. Sådan er vi mennesker også. Vi beskytter os med et robust ydre, som dækker et sårbart indre.

– Det samme livsprincip ligger bag skulpturen PULS, som vi afslører i dag. PULS refererer til pulsslaget, som er selve tegnet på liv. På skulpturens sider ses roterende soltegn, som er det evige symbol for varme og liv til alt på jorden, sagde han i forbindelse med afsløringen.

Jørgen Svenstrup sendte også tankerne tilbage til dengang han og Kirsten Svenstrup kørte rundt på Fyn for at finde et sted at slå sig ned.

– Det var svært for mig som vestjyde at finde et egnet sted. Overalt, hvor vi kom, var der en hæk, et træ eller noget helt andet i vejen for udsigten. Da vi så nåede over bakkerne ved Dreslette og kunne se over Feddet ned mod Lillebælt, faldt alting på plads. Her er der udsyn, her ville vi bo, og det har vi aldrig fortrudt.

Som professionel kunstner har Jørgen Svenstrup virket i mange flere end 40 år. Han havde således sin første udstilling i Odense i 1965, og siden er det blevet til et væld af udstillinger i både ind- og udland. 

To markante værker er placeret i henholdsvis Broager i Sønderjylland og ved Bellinge Kirke her på Fyn. Her er der tale om en 15 tons tung skulptur kaldet “Livstræet”, og den er karakteristisk for Jørgen Svenstrups stil og udtryk – enkel, robust og livsbekræftende.

– Det er en glæde at give tilbage til et imødekommende, dynamisk og involverede fællesskab, hvor alle gør sig umage for at passe på vores smukke sted, siger Jørgen Svenstrup

Del denne historie på: