Milla hjælper Ukrainere med sproget

Bred

For et par måneder siden boede Milla Dimon alene med mand og datter i Bred, men så skete der noget i hendes oprindelige hjemland, Ukraine. Nu tæller husstanden 11, og Milla har fået helt nye opgaver.

Milla Dimon fra Bred er en af de mange, der for tiden yder stor frivilligindsats for de Ukrainere, der er flygtet fra den russiske invasion af deres land. Un stammer oprindelig fra Ukraine, og da krigen brød ud, åbnede hun sit hjem for fem familiemedlemmer samt en barndomsven og hendes to døtre, der alle er flygtet på grund af krigen. 

– Det er vigtigt for mig at hjælpe. Hvis jeg var i samme situation, ville jeg blive glad for, at nogle ville tage sig tid til at gøre det samme for mig, siger hun.

Der gik ikke lang tid, før hun stod med yderligere ni mennesker, der manglede tag over hovedet. Selv havde hun og familien ikke mere plads i det 147 kvadratmeter store hus. 

Derfor kontaktede hun kommunen, og sammen fandt de et sted, hvor de kunne bo indtil videre.

Hjælper med at oversætte

Kontakten til kommunen gav flere opgaver til Milla Dimon, der også arbejder som jurist i Skatteankestyrelsen, så ud over at være kontaktperson for 20 ukrainere er hun nu også en af dem, der hjælper Assens Kommune med at oversætte information fra kommunen til ukrainsk.

– Jeg synes generelt, Ukraine og Danmark har meget til fælles, men det kan være en stor udfordring med sproget. Nogle af dem, som kommer hertil, har jo haft et fint liv i Ukraine og har ikke haft planer om at skulle til udlandet, og derfor kan de ikke tale engelsk eller andre sprog. 

De er nu blevet kastet ud i at skulle leve i et nyt land med et helt nyt sprog, hvor de skal finde ud af, hvad de kan, må og skal – samtidig skal de bearbejde alle de ting, som de har med i baggagen på grund af krigen, forklarer Milla Dimon.

Lige nu afventer de, at få styr på papirerne i forhold til opholdstilladelse, så de kan få afklaring på, hvor de så kan bo. Derudover forklarer hun dem om de rettigheder og forpligtelser, som der er, når man bor her i landet.”

Rørt over viljen til at hjælpe

Milla Dimon fortæller, at hun også oplever stor lyst fra andre til at hjælpe.

– Vi har oplevet en kæmpe opbakning og hjælp fra lokale borgere, hvor mennesker vi ikke en gang kender, frivilligt er kommet med tøj, mad og meget mere. Det er dybt rørende”, fortæller hun.

Ligeledes er hun imponeret over Assens Kommunes evne til at rykke hurtigt.

– For eksempel holder den løbende informationsmøder, så ukrainerne og deres værtsfamilier har mulighed for at få afklaret forskellige spørgsmål, og så vi der hjælper, også bliver rustet til bedre at kunne hjælpe. Det er meget brugbart, og samtidig er der også god information at hente via kommunens hjemmeside, nævner hun. 

Selv håber hun, at hun med sin oversættelseshjælp kan være med til at gøre en forskel.

– Der er mange af dem, som kommer hertil, som måske har mistet tilliden til andre lande og intentionerne fra de mennesker, de møder. Den tillid håber jeg, at jeg måske kan være med til at genopbygge ved at hjælpe med de sproglige barrierer, og åbne dørene til forskellige netværk, der giver noget glæde, fællesskab og tryghed igen”, fortæller Milla Dimon. 

Artiklen er en lettere redigeret version af et oplæg fra Assens Kommunes informationsafdeling.

Del denne historie på: