Finanskrisen var det rigtige tidspunkt at investere i bilhuset

Bred

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Jan Thybo har 25 års-jubilæum som ejer af Bilhuset Thybo

I påsken 2008 tog Jan Thybo første spadestik til det nye og større udstillingslokale ud mod Bredgade, for det var nemlig et krav fra Ford-importøren, at Jan Thybo skulle gøre mere ud af udstillingsfaciliteterne, hvis han ønskede at blive Fordforhandler. 

Den 15. september 2008 indgav den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers konkursbegæring, og det satte om noget turbo på finanskrisen, der var begyndt året før. Finanskrisen eksploderede også i Danmark, hvor økonomien fik en mavepuster af rang. 

– Der var bestemt nogle dage, hvor jeg ikke sov så trygt, siger Jan Thybo, som netop har haft 25-års jubilæum som bilforhandler i Bred – en begivenhed, som markeres med reception på fredag.

Set i bakspejlets klare lys, kan Jan se, at det faktisk var det helt rigtige tidspunkt, han investerede i bilhuset. 

– Kloge folk har sagt, at man skal investere i nedgangstider, for så er man klar til at ekspandere, når konjunkturerne vender, siger Jan. 

Og det var netop det, som skete for Jan, der fem år senere i 2013 nok engang udvidede udstillingsområdet og i 2015 byggede et større værksted, sådan at han for alvor kunne satse på at servicere og reparere varebiler. 

Senere skruede Jan op for sit pladeværksted og kan i dag se, at han med fordel kunne have bygget et endnu større værksted tilbage i 2015, for kapacitetsudnyttelsen er tæt på 100 procent, og ind i mellem døjer værkstedet med pladsmangel. 

Et bilsalg på 425

Nuvel, det må være et luksusproblem for bilhuset, og Jan er da også ganske tilfreds med bilhusets formåen. 

– Sidste år solgte vi 425 nye og brugte biler og det er fint, selv om vi et par år tidligere var tæt på at sælge 600 nye og brugte biler på et år. 

– Når det er gået tilbage, skyldes det, at Ford ikke har så mange nye biler at vælge imellem. Ford Focus og Ford Mondeo udgår – fordi Ford skal udvikle nye elbiler – og så bliver der et mindre tomrum. 

Når nedgangen i bilsalget ikke får Jan til at ryste på hånden, skyldes det at bilhuset – hvad der ikke er tilfældigt – har flere strenge at spille på:  Salg af nye og bruge biler, salg og service af privatbiler, salg og service af erhvervsbiler og udlejning af person og varebiler. 

– Ved at have flere ben at stå på, er man ikke så sårbar, siger Jan, der i øvrigt glæder sig over, at brugtbilpriserne de sidste par år har været i den høje ende. 

Det begyndte hos Leif Borre i Assens

Jan Thybos vej ind i bilbranchen begyndte i 1980, da han efter at have gået i handelsskole, kom i lære hos Folkevognsforhandler Leif Borre i Assens. 

– Jeg begyndte at hjælpe ham med bilsalget i weekenderne og fik på den måde smag for bilsalg, siger Jan.

Efter endt uddannelse arbejdede han et år for sin far Jens Thybo, som solgte landbrugsmaskiner i Haarby. 

Herefter fulgte skes år i København – anledningen  var at Jans kone Mette ville uddanne sig til økonoma på en skole i København. 

Jan blev sælger hos en Fordforhandler på Amager. 

– Det var der, jeg fik flere gode erhvervskunder, nemlig bl.a. Mærsk Air og SAS, kunder som jeg tog med mig, da vi flyttede tilbage til Fyn, og jeg fik arbejde hos Marcussen i Bogense.  Mærsk Air tog jeg også med til Bred, fortæller Jan. 

– Det må have været en skam for dig, at Mærsk Air lukkede, for firmaet var vel en god betaler? 

– Ja, det var en god kunde og også lidt speciel. Du ved måske, hvorfor Mærsks logo er en syvtakket stjerne? Jo, det er fordi, der er syv arbejdsdage på en uge, siger Jan med et lille smil. 

Står for 39% af varebilsalget

Det er slet ikke dumt at have mange erhvervskunder, slår Jan Thybo. 

Erhvervsbiler kører for eksempel flere kilometer end private biler gør, og dermed skal de mere på værksted og dermed ser Jan dem oftere i værkstedet. 

Han ser også ret ofte erhvervskunder i udstillingsområdet. 

– I vores område – Nordfyn, Assens Kommune og en del af Odense Kommune – er vi førende, når det gælder salg af nye varebiler, hvor vi står for 39 procent af salget, fortæller Jan. 

Jan tog et nyt skridt mod at blive selvstændig, da han fik job som sælger hos Gunnar Lægsgaard i 1997, og dermed skulle Jan til at sælge Nissan og Daewoo. 

I 1999 købte Jan sig ind i Lægsgaard biler, og tre år senere blev han eneejer. 

I dag står Jan i spidsen på et firma, som har små 20 medarbejdere på lønningslisten. 

Bemærkes skal at hans børn alle arbejder i firmaet, Katrine med administration, Kristiana og Kristoffer  på værkstedet. 

– Det går godt med at holde tingene adskilt, det arbejdsmæssige og det familiære, synes Jan, som også er begavet med tre børnebørn. 

Når Jan ikke er optaget af at være direktøren for det hele, er han med i bestyrelsen for landets Fordforhandlere. Alternativt har han fundet jagtgeværet frem – Jan går på Jagt flere steder i landet – og ind i mellem også uden for landets grænser, og så er Jan bidt af en gal cyklist. 

I en del år var en del af velgørenhedscykelholdet Tour deFour sammen med andre erhvervsledere fra Aarup. 

– Jeg er med i et netværk i Odense, og vi cykler hver onsdag – 50-70 kilometer bliver det til.  Jeg er utrolig glad for at cykle og gå på jagt, og så gør det jo heller ikke noget at det af og til kaster et bilsalg af sig, siger Jan. 

Jan har rundet de 62 og har slet ikke planer om at stoppe sin erhvervskarriere. 

– Nej, for hvad skulle jeg ellers lave. 

Del denne historie på: