Vandkants-Assens på en frostklar februardag
Assens
1. marts 2025
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Vandsporet er Assens Kommunes nyeste markerede sti. Folkebladet tog på den 8,5 kilometer lange vandring en frostklar søndag i februar.
Når den ene grå dag har fulgt den anden i en længere periode er der næsten ikke noget mere velgørende end en tur i det fri, når solen endelig skinner fra en skyfri himmel. Temperaturen sagde minus to grader den søndag i februar, da Folkebladets udsendte begav sig ud på Vandsporet i Assens. Det var koldt, javist, men det mærker man ikke meget til, når solen varmer ansigtet, og man bevæger sig i rask gang og tilmed mødes af flotte udsigter med solstrålernes spil i bevoksningen langs Kærum Å eller ud over det stille Lillebælt.
Alt det kunne jeg dog først nyde, da jeg havde kørt rundt i Assens en tid efter en passende parkering. Kortet over ruten og foreslåede parkeringspladser havde nemlig kun vist sig kortvarigt på mine elektroniske medier forud for afgang. Herefter fik jeg beskeden “Kortet kunne ikke åbnes”, det samme gjorde sig gældende dagen derpå.
Min første indskydelse var at parkere ved Skovanlægget på Møllevej, men her fik jeg ikke umiddelbart øje på nogen information, der kunne lede mig til den afmærkede rute. Så kunne jeg huske noget om en p-plads på Næsvej 15 b. Men der var ikke mange husnumre på Næsvej, og da jeg nåede nummer 27 uden at have fået øje på en p-plads, vendte jeg om. Jeg hev igen telefonen frem. Der var stadig ikke mulighed for at hente kortet frem. Til gengæld kunne man læse, hvad man skulle gøre, hvis man kom med bus fra Odense (men altså ikke i bil fra en anden del af kommunen), og her var forslaget at starte ved Strandmølledammen. Som sagt så gjort.
Herfra var afmærkningen af ruten fin og ikke til at tage fejl af.
Det første stykke vej langs Kærum Å møder jeg mange andre, der er ude at nyde den solrige søndag, men efter at have lagt åen bag mig har jeg med enkelte undtagelser stien for mig selv.
Jeg er ikke i tvivl om, at jeg er på rette vej, men først da jeg nærmer mig Assens Forsyning efter en lille halv times vandring, bliver jeg mødt af et skilt “Velkommen til Vandsporet”, som jeg senere møder flere gange på ruten.
Lærker og tudser
Undervejs støder man på små informationstavler om strandtudsen, viben, sanglærken, guldsmeden, rødel, og hvad man ellers kan støde på undervejs, og små oplysninger under overskriften Vidste du at… som for eksempel: Vidste ud at hver dag får solen en trillion tons vand til at fordampe…, det kan man så tænke på, næste gang det regner.
Langs stien rundt om Assens Forsyning kan man på plancher blive klogere på spildevandets vej gennem anlægget og man kan komme op at nyde udsigten fra en udsigtsplatform.
Her åbenbarer Lillebælt sig, og videre langs sporet er der flotte udsigter til Torø. Undertegnede valgte af følge ruten med uret, så en anbefaling herfra skal være at huske at vende sig om engang imellem, så får man også udsigten til Torøhuse og Nyhuse med.
Langs vandkanten og kanten af Jordbassinerne begynder jeg at nærme mig byen igen. Om sommeren kan det anbefales at have badetøjet med i rygsækken, for man kommer helt tæt på stranden ved Næs, før det går tilbage gennem lystbådehavnen og ad Næsvej til udgangspunktet ved Strandmølledammen.
Det tog undertegnede lige knap to timer at gå turen i rask gang inklusive diverse fotostop og læsning af nogle af de mange informationer undervejs. Men man kan sagtens gøre det til en halvdagsudflugt med madpakker og den nævnte badetur og tid til at sidde og nye udsigten på en af de bænke, man møder undervejs.