UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Jeg var der selv!

Den tyske besættelsesmagt foretog mange schalburgtagehandlinger i Danmark under Anden Verdenskrig som gengældelse for modstandsbevægelsens sabotageaktioner, og i Assens gik det blandt andet ud over Frederik Plums Boghandel, som Poul Pedersen havde bestyret fra 1929. 

Forretningen lå på Østergade 20, på hjørnet af Torvet og Store Kirkestræde i Assens. Den store forretningsejendom blev bombesprængt natten mellem den 6. og 7. maj 1944 blandt andet af tyske håndlangere fra det danske folk. 

Det ved undertegnede, for jeg var der selv – sammen med min storebror – eller der gik i hvert fald ikke mange minutter fra braget lød, og til vi kom ud af sengene, fik tøj på og kom ud på gaden og blev vidne til de store ødelæggelser på ejendommen over for. Falck-folkene havde allerede fået sat stiger op, og efterfølgende i gang med at hjælpe de beboere, der boede på første sal, i sikkerhed. 

Vi boede jo skråt over for ulykkesstedet, i Østergade 19, så vi havde jo nærmest første parket til aktionen, så vi fik da – om ikke andet – en oplevelse ud af det. Der blev for øvrigt aldrig bygget på grunden igen, men i mange år var der en minigolfbane på arealet.

Forretningen flyttede senere over på den anden side af Østergade, nærmere betegnet på Østergade 17 og fik navnet Plums Boghandel.

Så var der heldigvis en betydelig større glæde at opleve året efter. For her kapitulerede det nazistiske Tyskland. Efter at Danmark havde været besat siden den 9. april 1940, blev landet befriet af britiske tropper den 5. maj 1945. Befrielsesdagene blev dog også præget af det såkaldte ”uformelle retsopgør” med landssvigere og ”tyskerpiger”, hvor selvtægt, vold og plyndringer uden et fungerende politi ikke kunne forhindres, selvom modstandsbevægelsen foretog såkaldte ”beskyttelsesarrestationer”.

Men om aftenen den 4. maj 1945 festede det store flertal af befolkningen, i by og på land. Ofte med familier og naboer, men også på gader og stræder med mennesker, de måske aldrig havde truffet før.

Den 5. maj blev der så bekendtgjort over Statsradiofonien, at en ny regering med socialdemokraten Vilhelm Buhl som statsminister var dannet af en koalition af de fire gamle partier – Socialdemokratiet, Konservative, De Radikale og Venstre – samt repræsentanter fra de store modstandsorganisationer, herunder de Frie Danske i udlandet.

Del denne historie på: