UGENS KLUMME
Assens
Af Helge Desler
”Fastelavn er mit navn”
Ud for søndag den 11. februar på kalenderen står der fastelavn. At fejre fastelavn er jo en gammel tradition fra før reformationen. Blandt andre søfolkene i sø-købstæderne har i mange hundrede år fejret begivenheden ved at lave flotte skibe med master og rig, som blev trukket af heste gennem byen. Besætningerne på disse flotte skuder klædte sig efterfølgende ud i fantasifulde gamle admirals- og matrosdragter. Kong Neptun og tre meter høje personer med mærkelige ansigter og høje hatte, var også en del af sceneriet.
Og i tidligere tider holdt man sig heller ikke tilbage i Assens, når fastelavnstiden var i sigte. Så var man klar med de lokale teaterforestillinger, der altid blev spillet for fulde huse.
På en gammel plakat, som er i Assens Lokalarkivs besiddelse, kan man blandt andet læse om en af disse teaters forestillinger, der havde stor succes.
”FASTELAVNSLØIER” var overskriften på forestillingen, der i den lokale avis fik flotte anmeldelser efter forestillingens premiere, der med hensyn til programmets Righoldighed, Maskernes komik, Dragternes Sjældenhed, Præstationernes glimrende Kunst, kort sagt – til alt – overgaar alt, hvad der hidtil er budt et undrende Publikum i Assens og Omegn, blev opført Fastelavns Søndag i Assens Sømandsforening”.
”Programmet startede traditionelt med et optog gennem alle gaderne i Assens, hvor ”Hans Exellence, Admiral Ulk havde anmeldt sin høie Ankomst, her til Assens. Han vil prøve, om han også denne Gang med sin Eskadre kan krydse igjennem Byen til trods for Telefonpælene”.
Det var forøvrigt Portugiserne, der tog karnevalstraditionen med til Brasilien i slutningen af 1800-tallet, hvor det er blandet med de indfødtes fester. I 1921 udviklede det sig til det karneval, man nu fejrer. Karnevallet i Brasilien består af mange lokale traditioner med karnevallet i Rio de Janeiro som det mest kendte. Og her skal der så også lige tilføjes, at inspireret af karneval i Brasilien har der blandt andet været karneval både i København, Aalborg og sogar i Assens.
Og en raslen, hvor udklædte børn går omkring og tigger og synger ”Fastelavn er mit navn” eller lignende sange er også en fastelavnstradition i Danmark. Her går man rundt i nabolaget og synger ved døren for at få penge, fastelavnsboller eller slik, med en trussel i baghånden nemlig teksten i sangen:
Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade. Boller op, boller ned, boller i min mave. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.