UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Et besøg på Thorø

Thorøhuse er et tidligere fiskerleje med smalle gader og en beskyttet naturhavn, der ligger nogle få kilometer fra Assens. Størsteparten af byens huse blev bygget i 1870-1920. Fiskersamfundet var præget af hårdt arbejde, slid og nøjsomhed, og husene var små og tætliggende. Men netop den tætte bebyggelse med smalle gyder og stræder skaber i dag Thorøhuses idylliske bymiljø.

I byens hovedgade boede den nok så kendte komponist Jacob Gade fra 1943 til sin død i 1963. Og gaden er naturligvis også opkaldt efter komponistens navn. Jacob Gade er især verdensberømt for kompositionen Tango Jalousie.

Men nu var det sådan set hverken Thorøhuse eller Jakob Gade, der var målet for vores besøg denne blæsende dag her for nylig. Det var simpelthen for at tage en gåtur på den cirka 60 ha store halvø, Thorø, der jo er kendt for sin smukke og uberørte natur.

Thorø har jo været privatejet i mange år, men er i dag ejet af Københavns Lærerforening.

Og det er netop lærerforeningen, der er stikordet til de næste linier i dette skriv og som jeg mindes med glæde.

De mange københavnske skolebørn, der gennem flere år har haft oplevelsen ved at holde sommerferie på Thorø, skulle jo også aktiveres, og her kom den lokale fodboldklub ind i billedet, og det er ikke så få af klubbens drenge, ja, selv den skrivende, der gennem årene har været modstandere for de københavnske skoledrenge.

Det var store oplevelser for alle parter, og det bedste minde fra disse dage er næsten, at man efter kampene blev inviteret ind i skolestuen, hvor der blev serveret friske hjemmelavede boller med marmelade og hertil saftevand til alle mand.

I dag er der i øvrigt offentlig adgang til strandene rundt om øen, men man bedes naturligvis vise hensyn og benytte stisystemet på øen.

Billedtekst:

Monumentet ”Thors kamp med Jætterne”, fotograferet kort efter opstillingen på Thorø i 1926. Senere blev soklen kastet til med jord, og træerne voksede op og skjulte monumentet. 

Monumentet var syv meter højt, og det vejede otte ton, da det i 1958 stod på blokvognen klar til at forlade Thorø. ”Thormonumentet” står i dag som vartegn for Haustrups Fabrikker i Odense.

Del denne historie på: