UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Halloween…

I Danmark er Halloween stadig en relativ ny mærkedag, som vi først rigtig er begyndt at markere i nyere tid. En af de mest kendte Halloween-skikke er at udskære de orange græskar med skræmmende ansigter og bruge dem som lygter. 

Faktisk det samme som var den ”højeste” mode i det vestfynske område i efterårsmånederne, da sukkerfabrikken endnu eksisterede. Her blev der i nogle måneder – sidst på året -transporteret masser af roer til fabrikken, og her udnyttede børn og unge mennesker de roer, der faldt af under transporten til fabrikken. Disse roer udhulede man på bedste facon og fik sat stearinlys i dem. Og hermed var roelygten skabt.

Men de fleste af traditionerne har man taget med sig. Det er især børneinstitutionerne, der har taget Halloween-traditionen til sig, hvor børnene møder op i Halloween-kostumer, som de gør til fastelavn og fejrer dagen med forskellige selskabslege.

Derudover er det skik og brug – for alle aldre – at gå udklædte fra dør til dør, mens de siger trick-or-treat, når de har banket på. Trick-or-treat kan bedst oversættes som ”guf eller gys”, og skal selvfølgelig betyde, at hvis man ikke hoster op med noget slik til børnene, så vender de tilbage og skræmmer en.

Og hvorfor hedder det så Halloween, jo det gør det, fordi det er aftenen før allehelgensdag, All Hallows Day. Halloween kommer fra ”All Hallows Even”, som på oldengelsk betyder allehelgensaften, der er en mindedag for afdøde slægtninge og venner, og det markeres med lys, blomster og et besøg på den lokale kirkegård. 

Så kære læsere, ha’ nogle gode dage – og husk lyset i græskarret, 

Del denne historie på: