UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Indskrifter!

Mange steder på landet – og for den sags skyld også i byerne – finder man over porte og døre, på murplader, vægge, loftsstivere, bjælker eller andre steder gamle indskrifter, der er anbragt ved særlige lejligheder, for eksempel når et hus lige er blevet bygget, eller når det er købt, eller når et nygift par sætter bo. Mange indskrifter er kun navne og årstal, men nogle giver udtryk for tanker og følelser. 

Den skrivende har været en tur rundt i selve Assens by, for om jeg kunne finde nogle af disse gamle indskrifter, samtidig havde jeg havde taget Niels Kjærbye’s  hæfte ”Vestfynsk historie” fra året 1951 med. Og jeg må sige, at jeg fandt da nogle stykker, men der er garanteret mange flere af disse indskrifter – et forfærdeligt ord at arbejde med- her i vores lille kommune, end de par stykker, jeg skriver om her.

De er begge hentet fra Ramsherred. Således kan man her læse, hvad der står over porten til Ramsherred 1, nemlig ”Lycken kommer og Lycken gaar. 

Hvem Herren frycter hand Lycken faar. Gud unde mig her at Byck og boe, at jeg maatte faa det evig Ro. Amen. Anno 1635 28. May. B. I. S. K. P. D.” (Borgmester Bertel Jensen og Hustru).

Og man kan også over døren til Ramsherred 10 læse følgende: ”Er Gud med os. Huem kand wer imod os”. Jens Pedersen. Anna Hansdaater”. (Færgemand Jens P.).

Og mange af andre indskrifter, der fortæller denne slags små historier finder man på flere forskellige huse i Assens, hvis man tager sig en spadseretur, ligesom de også kan opleves ved huse og gårde i byens opland, men sidstnævnte kan blive en historie en anden dag.

Dette hæfte – med titlen ”Vestfynsk Historie” fra 1951 med underskriften ”Indsat i Danmarkshistorien” indeholder mange andre spændende historier, blandt andet om den lokale færgefart, om pest, og sogar om kongebesøget i 1699, og det er – naturligvis – fristes man til at sige, også Niels Kjærby, der er forfatteren. Og det borger jo for både spændende og interessant læsning.

Del denne historie på: