UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Januar 2023 blev den vådeste januar nogensinde!

Farvel til januar måned, der vel sagtens vil komme til at blive husket for, at den var ekstraordinær våd. Faktisk har der været så meget nedbør igennem hele januar, at måneden har sat ny nedbørsrekord.

Således viste de danske nedbørsmålere her ved overgangen til februar hele 123,6 millimeter nedbør siden 1. januar. Og det er altså nok til at slå den gamle rekord på 123 millimeter fra 2007.

Dermed er der tale om en 150-års hændelse, da det altså er den største mængde nedbør, der er blevet målt i januar siden målingernes begyndelse i 1874. For 150 år siden faldt der i gennemsnit omkring 40 millimeter nedbør i januar. I vores nuværende klima er vi oppe på omkring 65 millimeter.

Faktisk har januar budt på, at der ikke gik en dag, uden at der et eller andet sted i landet faldt regn. Og faktisk blev det allerede til en nedbørsrekord få dage inde i det nye år, idet der onsdag den 4. januar blev målt 21,1 millimeter som det vådeste januardøgn nogensinde.

Og hvad er så årsagen til disse regnvejrsdage. Tja, de mange kloge hoveder, der også er på dette felt, mener det kan tilskrives klimaforandringerne. Klimaet er blevet varmere, hvilket gør, at atmosfæren kan indeholde mere vanddampe, og det er med til at give et vådere klima.

Men alt holder jo op – også regnvejret. Det viser denne torsdag – hvor den skrivende nok en gang forsøger at skrive et par spalter til ugens avis – for her i lille Assens der skinner solen fra en skyfri himmel. Så, det var bare om at få traveskoene på og komme ud at nyde det gode vejr. Og det gjorde jeg så. 

For i morgen har de lovet regn igen.

Del denne historie på: