UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Smugleri fra Bankegyden!

Fra havnekajen i Assens kan man gå op gennem Havnegade, der i gammel tid var en sti uden for volden, og stien fortsatte langs hele byens nordside til stor ærgelse for toldvæsenet, thi fra stien kunne ved nattetid føres smuglergods over i haverne bag vold og grav. Den smukke gamle sti med navnet Bankegyden lå jo samtidig i fred i den tid, hvor Toftevej skulle anlægges.

Omtrent hvor Havnegade når ind i Ramsherred lå en tredje port, Ramsherredport, der for øvrigt er nedbrudt i 1851. Uden for denne boede et blandet folkefærd af hæderlige mennesker, men også en del lyssky elementer. I 1791 satte en af sidstnævnte, en mordbrænder, nogle tørvegløder i en stak langhalm, følgen blev, at otte huse brændte.

Det var jo også i Ramsherred – på vejen ind mod bymidten – at man kunne møde folk og fæ, syge og sunde og så videre, når de havde ærinde på byens dengang eneste sygehus, Helligåndshospitalet, der lå i Ramsherred fra cirka 1250 til cirka 1530. Det gamle hospitals kirkegård gemmer sig under husrækken og dets kirketomt bagved.

Den skrivende oplevede jo selv Bankegyden, som den ser ud på billedet, da familien flyttede ind i en lejlighed i den ene boligblok i Solvænget. Det var godt nok i en lidt nyere tid, hvor der hverken var mordbrændere eller tyveknægte på spil – sådan da! Bankegyden gik for øvrigt fra Ramsherred til Ladegaards Port.

For i dag er alt om byens sygehus i Ramsherred og selve Bankegyden væk, kun bogen ”Assens gennem 700 år” kan fortælle historien, og den er da også spændende nok.

Del denne historie på: