Ugens klumme

Assens

Af Helge Desler

Løvebrøl i skoven

Den gamle Assens-dreng, Leif Gyllun og hans mange historier – blandt andet på Facebook og i aviserne – har altid kunnet finde minderne frem fra de gamle dage. Den skrivende var en af disse, der var en ivrig lytter til disse historier, idet jeg aldersmæssigt ikke var så langt væk fra Gylluns fødselsdagsrække, og jeg kendte ham udmærket fra dengang Spar Konge var Knægt. 

De fleste af disse historier mindes jeg stadig med glæde, men hans historie om løven i skoven, den må jeg sige, den kendte jeg ikke, før jeg kunne læse den i ,,Minder fra Assens”.

Assens Zoologiske Have – det lyder flot – havde sin plads i Skovanlægget i Assens, og i de forholdsvis få år den eksisterede havde den flere spændende dyrearter at vise frem.

Zoo-direktør Andersen havde nemlig fundet de vise sten, idet han havde lavet en aftale med kollegaen i det noget større og veletablerede Odense Zoo.

Og med denne aftale kunne Andersen sikre sin Zoologiske Have nogle dyr som trods alderdom og skavanker ikke var hverdagskost for de brave Assens-borgere.

Blandt disse dyr var der også den gamle hanløve, som var blevet købt i Odense Zoo.

Historien fortæller, at vognmand Carl Hansen havde hentet løven og taget den med hjem i garagen på Faaborgvej, da løveburet lige knap var færdig, men zoo-direktøren lovede, at buret ville være færdig næste dag.

Gyllun fortæller videre, at der på et tidspunkt var blevet købt en stor gammel brun bjørn – sikkert i Odense. Og en dag efter, at den var blevet installeret i sit bur, lænede det store dyr sig op ad væggen, og det var mere end det skrøbelige bur kunne holde til.

Bjørnen lå pludselig ude i Guds frie natur – men sov fredeligt videre. Imidlertid følte nogle tilskuere sig ikke for sikre, og inden man så sig om, forsøgte Andersen sammen med sin voksne søn at hive den brune kolos af en bjørn indenfor i buret.

Det lykkedes – og så gik ellers far og søn i gang med hammer og søm for at sikre bjørnen blev i sit bur.

Jo, Gyllun har altid været en fortrinlig fortæller om gamle dage i Assens. Og altid er historierne fortalt med et smil og et blink i øjet.

Del denne historie på: