UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Da ”Turisten” blev minesprængt for 80 år siden!

Den tøffer stille ud fra sit faste leje i midterhavnen i Assens denne formiddag på en tilfældig dag i en af kalenderens mange sædvanlige arbejdsdage for havnens eneste færge. Turen går atter til Baagø. 

Gad vide, hvor mange ture af den slags, den sejler på et år, eller den har gjort, siden den blev sat ind på jobbet? Det er ikke fordi, den er overbemandet af rejsende, denne en af den sidste uges hverdage, men den udfører naturligvis sit job til hver en tid, vel naturligvis mest til stor glæde for øens beboere, kunne man tænke.

Og så går tankerne ganske naturligt tilbage til krigens tid, hvor ”Turisten IV”– som den hed dengang eller Hejlsminde Turistbåd, som var et andet navn, den blev kaldt – sejlede fra Hejlsminde til Brandsø, Bågø og Assens. Færgen var bygget på Bastholmens Mekaniska Verkstads AB i Göteborg i Sverige i 1905.

Den 2. december 1942 blev den under Anden Verdenskrig minesprængt kun 400 meter fra anløbsbroen på Brandsø.

I år er det 80 år siden, at minesprængningen fandt sted, og som man kunne læse i avisen fra dengang, så blev Assens ramt af en af besættelsestidens alvorlige tildragelser. Postskibet ”Turisten” var om formiddagen under vejs til Brandsø, da det blev minesprængt 400 meter fra anløbsbroen på Brandsø. Tre mennesker blev dræbt ved eksplosionen.

Turistens fører, postfører og kaptajn Richard Jensen, der havde overtaget postruten mellem Assens-Baagø-Brandsø efter sin far, var mod sædvane under sejladsen gået ned i maskinrummet. Han befandt sig der, da eksplosionen indtraf, og han blev dræbt på stedet.

Desuden blev telefonovermontør Edvard Eliassen fra Thorøhuse, og en ung medhjælper fra Brandsø dræbt ved ulykken.

Richard Jensens svoger, tobaksspinder Alfred Jørgensen Assens og tre telefonarbejdere, der skulle til deres arbejde på Brandsø, blev reddet.

Del denne historie på: