Tre museer på en dag med Foreningen Norden

Assens/Ribe

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Foreningen Norden Assens byder på forårstur til Ribe, der inden for de seneste tre-fire år har åbnet to nye museer.

Lørdag 22. april går turen mod Ribe. Det er Foreningen Norden Assens, der har arrangeret turen, som byder på intet mindre end tre museumsbesøg, herunder to ganske nye museer,

Jacob A. Riis Museum åbnede i 2018 og fortæller den fascinerende historie om Ribe-drengen, der udvandrede til Amerika i 1870. Han blev en af de mest indflydelsesrige journalister og socialereformatorer i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. Han dokumenterede og hjalp med at forbedre levevilkårene for millioner af fattige immigranter i New York. Med hårdtslående artikler og billeder fra byens rå og buske slum åbnede han borgerskabets øjne. Han forelskede sig også i Elisabeth, som han takket være sin stædighed fik til sidst.

HEX – om hekse

I samme bygning som Jacob A. Riis Museum ligger museet HEX. De er kun et stenkast fra Quedens Gaard, hvor Danmarks nok mest kendte heks, Maren Slids boede. Hun blev hentrettet ved galgebakken uden for byen i 1641 og var kun en af i alt knap en snes såkaldte hekse, der blev hentrettet i Ribe i renæssancen.

Fem af dem blev dømt at Ébbe Mogensen, der byggede gavlhuset Sortebrødre gade 1. Heseforfølgelserne hardermed udspillet sig i selve museumskarreen og i gaderne omkring den. Museet har set det som sit mål at gøre gæsterne klogere på heksefrygt og -forfølgelse.

Kunstmuseum fra 1893

Sidste stop på Ribe-turen bliver kunstmuseet, der stammer fra 1893. Samlingen rummer værker fra perioden 1750-1950, samtidig er bygningen i sig selv også et besøg værd.

Der er afgang i private biler fra Rema 1000 i Assens klokken 8. Frokosten indtages et valgfrit sted, herefter gælder det kunstmuseet, hvor der er mulighed for at købe kaffe og kage. Pris pr. Næse er 350 kroner, som inkluderer entréer, introduktion og transport. Tilmelding til Marianne Therp på telefon 27201668 eller på mail mstherp@gmail.com med angivelse af kontaktoplysninger og om man kan køre eller ikke.

Del denne historie på: