Træskibene på hurtig færd!

Assens

Af Helge Desler

Assens var atter i år målby for de mange skibe, der deltog i ”Fyn Rundt for Bevaringsværdige Skibe”. Og det var lige ved at tage pusten fra arrangørerne. 

Ved tidligere af disse anløb i Assens har folk stået på kajen og ventet og ventet i lang tid på de gamle skuder, der ikke havde vind nok til at komme fremad. 

Det var ikke nødvendigt denne tirsdag eftermiddag i sidste uge, hvor en kraftig medvind var årsag til, at de 2- og 3-mastede skonnerter, galeaser og jagter som perler på en snor var forud for tidsplanen, da de i god ro og orden lagde til kaj i lag på lag på havnen i Assens.

Få steder i verden finder man så mange gamle skibe bevaret som i Danmark, og kun få gange om året samles skibene. Så at kalde det Danmarks største sommerbegivenhed er ikke helt forkert, og det trækker jo også mange mennesker til på skibenes vej Fyn rundt.

Stort set alle skibene er i privat eje, og mange af skibene anvendes i dag til passagersejlads, andre drives på foreningsbasis og enkelte anvendes til skoleformål. Selvom mange af skibene i dag er en forretning, vidner skibene om det enorme arbejde, der lægges i dem, om et utroligt engagement og kærlighed til skibene.

Ligeledes var det meste af havnearealet bygget op som en kulturel, maritim havnefest, hvor man samtidig kunne slukke tørsten og sulten fra de forskellige boder og telte, hvor musikken strømmede de forbipasserende i møde.

Selve byen ”sejlede” også med. Her var hovedgaden omdannet til gågade med plads til at besøge de mange sommerglade forretninger, og ligeledes var der underholdning forskellige steder i Østergade.

Onsdag i sidste uge var rejsedag. Kursen var sat sydpå, hvor de mange skibe skulle besøge Faaborg. 

Del denne historie på: