Til august skal der være fest i Assens…

Assens

I 2024 er det 500 år siden, Assens fik købstadsprivilegier. Det skal fejres med kulturelle arrangementer, koncerter, sportsaktiviteter og meget mere.

I 2024 er det 500 år siden at Kong Frederik 1. stadfæstede Assens bys købstadsprivilegier. Hvornår præcis byen blev købstades vides ikke med sikkerhed, men formentlig i 1200-tallet. Privilegierne måtte byen ganske vist afgive i forbindelse med kommunalreformen i begyndelsen af 1970’erne, men hvorfor ike holde en fest alligevel.

Det er i hvert fald, hvad Assens Komune har snakket om i flere år, og nu er datoen sat. Den store officielle fejring af jubilæet er kalendersat til 15.-18. august næste år, og kommunen lover i en pressemeddelelse oplevelser for alle aldre.

– Det er en historisk begivenhed, som vi fejrer med et nutidigt og spændende program. Det er stort – ikke bare for Assens by, men for hele kommunen og for Fyn, og jeg håber meget, at så mange borgere, besøgende og turister som muligt lægger vejen forbi Assens til august, siger borgmester Søren Steen Andersen om begivenheden.

De fire dage – torsdag-søndag – byder ifølge pressemeddelelsen på et tætpakket program. På Tobaksgården er der musik- og kulturfestival, man vil kunne opleve Det Kongelige Teaters Sommeropera, der er forskellige workshops, sambaoptog gennem byen, koncert for de unge, det store middelalderskib Die Kieler Hansekogge lægger til havnen, og Arena Assens byder på forskellige sportsaktiviteter og wakeboard – og så er det kun noget af programmet, der er nævnt.

– Gennem mange af de aktiviteter, der er samlet i programmet, kan man lære meget om Assens’ maritime historie og udvikling, da mange af dem tager udgangspunkt i et stykke af historien og udfolder det på en nutidig og moderne måde, så jeg glæder mig helt vildt, fortæller Inge Dahl, der er formand for Assens Lokalråd og medlem af Jubilæumskomiteen.

Bag programmet står diverse aktører, foreninger og frivillige i samspil med Assens Kommune, og har man et arrangement, som man gerne vil have med i programmet kan man gå ind på siden assens.dk/500 år og orientere sig om, hvad man skal gøre. Alle foreninger opfordres således til tænke jubilæet ind i deres aktiviteter i 2024, de kan både byde ind med noget under selve fejringen i august eller bidrage til at købstadsjubilæet kommer til at strække sig ud over året.

Del denne historie på: