Stor pose penge til vinterbaderne på Mariendalstranden

Assens

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Med en million kroner fra Nordea Fonden har Assens Vinterbadere fået et ordentligt rygstød og kan begynde at realisere deres projekt på Mariendalstranden.

– Det er fantastisk, fuldstændig fantastisk, nu kan vi komme i gang med vores badehus.

Glæden var ikke til at tage fejl af hos Helle Juel, formand for Assens Vinterbadere, da Nordea Fonden torsdag offentliggjorde, at den har valgt at give en million kroner til vinterbaderne fra sin Her gror vi-pulje.

Pengene skal bruges til toilet- og omklædningsfaciliteter med sauna. En boardwalk, som gør stranden tilgængelig for kørestolsbrugere og en helårs-badebro hører også med til det samlede projekt. Her håber vinterbaderne på støtte fra andre fonde.

Assens Kommune har også her i marts givet tilsagn om at støtte med 750.000 kroner, der skal bruges til forbedrede toiletforhold og forskønnelse af stranden, oplyser Helle Juel. De eksisterende toiletter er utidssvarende, men bygningen erklæret bevaringsværdig, så den vil blive integreret i det nye byggeri, som Palle Johansen velvilligt har tegnet stregerne til. Han skal også forestå byggeriet. 

Lige ved at græde

– Sidste år fik vi 100.000 kroner af Bryggeriet Vestfyen Fonden, fortæller Helle Juel.

Der er også søgt andre fonde, og Nykredit Fonden, som foreningen har været i kontakt med har ifølge Helle Juel vist stor velvilje og stillet en mulig støtte på op til en halv mio. kroner i udsigt. Den tager dog først stilling i løbet af denne eller næste måned. Foreningen har desuden søgt Friluftsrådet, som har tre puljer, vinterbaderne håber at få del i. Ud over til selve badefaciliteterne også til et et arrangement i forbindelse med supermånen 1. august, hvor der skal være badning, stjernekiggeri og fællesspisning.

– Vi har mødt så meget velvilje, at jeg somme tider er lige ved at græde, jeg kan næsten ikke beskrive, hvor taknemmelig jeg er for den opbakning, jeg møder – også i lokalsamfundet fra butikker og fra borgere, der stopper mig på gaden, siger Helle Juel.

Mange flere vil vinterbade

Assens Vinterbadere kan i dag tælle til 200 medlemmer. Helle Juel forventer, at der vil komme mange flere til med de nye faciliteter.

– Det vil betyde, at vi har et sted at klæde om, så vi kan få tørt tøj på bagefter. Det er ikke rigtig tørt, når det har ligget på stranden, mens vi bader, og mange, især ældre, bryder sig ikke om at klæde om på stranden. Det vil betyde rigtig mange flere vinterbadere, forudser Hele Juel, der selv er ivrig vinterbader og lige har været i vandet, da Folkebladet fanger hende på telefonen.

Koldt vand hjælper på smerterne

Hun nævner, at der er masser af undersøgeler om vinterbadnings gavnlige indvirkning på kroppen. At der er noget om det, har hun selv konstateret. Hun var for seks år siden ude for en trafikulykke, hvor hun blev påkørt og pådrog sig skader på ryg og bækken.

– Vi måtte sælge vores gård og flyttede til et lille hus her i Assens, hvor jeg mødte andre vinterbadere. Jeg opdagede meget hurtigt, at når vandet er koldt nok, forsvinder smerterne, fortæller Helle Juel. Allerbedst er det, når der er is på vandet.

At man også bliver bedre til at holde varmen, kan Folkebladets udsendte konstatere, da jeg senere møder Helle Juel i Assens. Mens undertegnede har svært ved at holde varmen trods vinterfrakke, så står Helle Juel i bade dragt og synes helt upåvirket af, at luften kun er et par plusgrader varm.

Ni fynske projekter støttes

I alt ni projekter på Fyn har tilsammen fået 5,9 mio. kroner i støtte fra Nordea Fondens Her gror vi-pulje. Som noget nyt har fonden stillet som krav, at alle ansøgere forholder sig til miljømæssig og social bæredygtighed i deres projekt, ligesom der er lagt vægt på borgerinddragelse og lokal opbakning.

Den sociale bæredygtighed i Assens-projektet kommer for eksempel til udtryk i tilgængelighed for handicappede. Som nævnt vil der blive bygget en boardwalk, som gør det muligt for kørestole at færdes på stranden, og der vil også blive anskaffet en badestol, så handicappede kan komme ud at svømme.

Assens Vinterbadere har som nævnt lige nu 200 medlemmer, der ud over Assens også kommer fra for eksempel Aarup og Odense, ja sågar helt fra Vejle, blandt andet fordi, der er lukket for tilgang i flere vinterbader-foreninger.

Helle Juel regner med, at medlemstallet i Assens skal op på 400, før der lukkes der, og det er der potentiale for nu, mener hun – også selv om medlemmerne må regne med at betale et noget højere kontingent, når de fine nye faciliteter står klar.

Fakta

Assens Vinterbadere

Foreningen stiftet 28. februar 2022 med 100 deltagere til generalforsamlingen.

Vinterbaderne mødes hver dag mandag-fredag for at tage morgenbad, så ingen behøver bade alene.

Kontingent 200 kroner/år, forventes at stige til 700 kroner, når bygning med omklædningsrum, sauna og toiletfaciliteter står klar.

Turister og andre vil kunne købe adgang til faciliteterne på dagsbasis.

Del denne historie på: