Stig Høxbro har malet i 40 år – det skal fejres med en udstilling

Assens

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Stig Høxbro var bare 18 år og i lære som reprokopist, da han begyndte at svinge penslen over lærredet. Kunstneren Peder Brandes var en hyppig kunde i det lille firma, hvor han var i lære. Han kom for at få lavet plakater og var en meget talende kunde, husker Stig Høxbro.

– Der kom en del kunstnere, Peder Brandes var sjov at snakke med, det var ham, der inspirerede mig til at forsøge at male, fortæller han. Nu er der gået 40 år, hvor ikke bare maleriet, men også andre kunstneriske udfoldelser har fyldt en hel del i Stig Høxbros fritid, og hvor han har deltaget i diverse udstillinger, såvel separate som sammen med andre. Det skal fejres med den første separatudstilling i Assens, hvor han er født og har boet de seneste syv år.

Låner ledig lejlighed

Her bor han i en lejlighed i Korsgade 8, som han deler med sin kone Barbara Høxbro og deres to katte. Tilfældigvis er stuelejligheden ledig i juli, så den har parret fået lov at låne til jubilæumsudstillingen, som kan besøges dagligt fra 8. til 24. juli, så når han nemlig lige at få det store rykind i byen i anledning af Assens For Fulde Sejl med.

På udstillingen vil der ikke kun være malerier, men også tegninger, keramik og smedejernskunst. 

Sidstnævnte kommer sig af, at Stig Høxbro i en del år var ansat hos FK Teknik og Design i Vissenbjerg.

– Jeg kunne ikke holde ud at se alt det jern, der bare lå i containere, siger Stig Høxbro om affaldet fra virksomhedens produktion, som han en dag begyndte at svejse sammen til figurer. En af dem står i dag i Nürnberg, ved han.

Stig Høxbro er ikke sådan en, der udstyrer sine værker med en titel, så beskueren har et udgangspunkt for sin oplevelse af billedet. Han vil hellere lade det være 100 procent op til den enkelte, hvad han/hun får ud af det, siger han.

Kæmpemalerier i Aarup

Stig Høxbro maler i flere størrelser, men som regel ikke lærreder større end1x1,5 meter, for så begynder det at knibe med at transportere dem rundt og få dem op og ned af trapperne til lejligheden, hvor han bor og maler. En gang fik han dog til opgave at male rigtig stort. Det var i 1983, da nu afdøde tømrermester Poul Poulsen, Aarup, spurgte om han ikke ville male i trappeopgangen til hans ejendom  på hjørnet af Cederfeldtsgade og Stationsvej i Aarup. Tre store malerier blev der plads til.

– Jeg holdt nogle dage fri og lånte en stige af min far, der var maler, siger Stig Høxbro, der også husker, at det var svært at få overblik over malerierne undervejs i processen, fordi det var svært at komme på tilstrækkelig afstand af dem.

Maleriet findes ikke mere, for bygningen, det var i, er revet ned, og dengang tog Stig Høxbro heller ikke billeder af sine ting, som han gør i dag.

Inspirationen til sine billeder får han i den omgivne verden naturen såvel som den menneskeskabte, og humoren er gerne den drivende kraft. Som regel har han et billede inde i hovedet af det, han vil lave, men gang på gang konstaterer han, at det er noget helt andet der kommer på lærredet.

Motivmæssigt har han naturligvis udviklet sig gennem årene, men nu er de figurer, han engang arbejdede meget i, begyndt at dukke op igen konstaterer han.

Alle er velkomne på udstillingen, understreger han.

Stig Hochmuth Høxbro, 58 år

Født i Assens og opvokset i Skydebjerg.

Autodidakt, debutterede i 1983.

Uddannet Reprokopist 1985.

Jubilæumsudstilling, Korsgade 8, Assens, 8.-24 juli klokken 10-15.

Fernisering lørdag 8. juli klokken 10-15.

Maleri, tegninger, keramik, smedejern.

Del denne historie på: