Skelvej og Skelvænget!

Assens

22. februar 2022

Af Helge Desler

Det er altid skønt, når jeg går mine daglige ture rundt i det lokale univers -for ret tit får jeg nogle ”gode snakke”, nye oplevelser, eller får nogle gamle minder til at dukke op.

Det skete atter i sidste uge, hvor jeg ville vise nogle bekendte, at der på Skelvej 9 i Assens havde ligget en småkagefabrik, hvor jeg havde været bydreng for mange, mange år siden. Men ak og ve, der var slet ikke nogen Skelvej der mere, det hed Skelvænget, og hvor Skelvej nummer 9 havde været blev lidt af et gætteri at finde ud af.

Det var købmand C. L. H. Marslund, der var ejeren af dette bageri på Skelvej 9 i Assens, der i det daglige hed ”Marslunds Kagefabrik”, hvor der var ansat en fire-fem damer. Fabrikken var startet i 1924, og smykkede sig ind imellem også med den flotte titel som ”Julekagefabrikken”. 

Tilbage til mit eftermiddagsjob, der blandt andet bestod i at bære brændsel ind til de store ovne, hvor småkager i alle størrelser og mønstre kom til verden. Et lidt hårdt job for en halvstor knægt, der også måtte op ad stigen til loftet for at hente de store margarinepakker og forskellige andre ting. Men jeg må så også sige, at det var godt betalt i forhold til, hvad andre bydrenge fik for deres job dengang.

Og når pigerne så til sidst havde pakket de mange friskbagte småkager, var det ud på den trehjulede varecykel, hvor efter den skrivende – til tider – kørte på banegården med en del af kagedåserne med de lækre småkager, der blev leveret til faste kunder. Andre kunder hentede selv deres småkager på Skelvej, og flere havde selv dåser med, der så blev fyldt op.

 Men alt har en ende – og jeg tror faktisk ikke, at det var min skyld – men småkageproduktionen sluttede og lukkede i 1952. Efterfølgeren på daværende adresse, Skelvej 9, blev Fabr. Robert J. A. Gross, og så ved vel sagtens de fleste af avisens læsere, at småkagerne blev skiftet ud med beholdere af næsten alle størrelser. Robert J. A. Gross havde ramt det rigtige produkt, og det var et stort firma med masser af arbejdspladser, men også dette fik på et tidspunkt sendt de sidste beholdere af sted, inden man lukkede firmaet. Men det er jo en anden historie. 

Og der var skam også andre, der forsøgte sig på matriklen. Her kan nævnes Assens Kafferisteri (Torvet) med ejerne Gormsen og Poulsen, og hertil hører en af datidens historier. Man kunne ikke købe rigtig kaffe under krigen, men de to herrer fremstillede så en kaffeerstatning og solgte den under navnet G&P’s kaffe. Produktet blev hurtigt omdøbt til ”Grums & Pløre’s Kaffe” af byens borgere.

Henry Gross VVS samt Assens Chokoladefabrik var andre firmaer, der forsøgte sig på adressen Skelvej 9.

Men de fortoner sig vel i glemslens skygge for de fleste af de lokale borgere. Monstro enkelte stadig kan huske, at den store hal efterfølgende blev brugt til ridehal? Men ellers vil jeg sige, at Skelvænget (tidligere Skelvej) er blevet en stille del af Assens.

Del denne historie på: