Modstandsmanden Toldstrup behørigt mindet

Assens

Af Preben Find

Toldstrupselskabet er en forening, som blev stiftet den 29. oktober 2013 blot fire måneder efter, at en lille gruppe borgere havde rejst et markant minde over ham i Assens, hvor han blev født den 30. juni 1915.

Ved stiftelsen vedtog man, at selskabet skulle arbejde for at værne om Toldstrups minde ved lejlighedsvise samlinger omkring den opsatte mindesten.

I alle årene siden er dette formål efterlevet ved, at selskabet på hans fødselsdag den 30. juni afholder et arrangement, der starter ved mindestenen, hvor der holdes en tale for Toldstrup og nedlægges blomster.

Og hvert år er der på plænen bag mindestenen rejst fem flagstænger, hvor der flages med Dannebrog og det engelske, franske, norske og amerikanske flag.

Derved markerer selskabet, at det var disse fire allierede nationer, som tildelte Toldstrup deres fornemste hædersbevisninger og gav ham prædikatet som Europas mest effektive modtagechef.

Lokale fanebærende foreninger deltager med deres faner og hilser på behørig vis, når der nedlægges blomster og som afslutning blæses ”Last post”. 

Efter fredagens arrangement ved mindestenen blev der lejlighed til i selskabets museum Toldstrups Hus at se og høre Toldstrup, da han i 1985 70 år gammel blev interviewet af journalist Peter Laursen. 

Et interview, der samme år blev vist i dansk TV, og hvor der også var indlagt billeder af Toldstrups berømte kurerpiger, som fortalte om deres arbejde i Toldstrups hovedkvarter. 

Del denne historie på: