Livsbekræftende oplevelse i en mørk tid

Assens

19. marts 2022

Af Preben Find

Lørdag eftermiddag i sidste uge bød Vor Frue Kirke i Assens på en i kirkelig henseende noget utraditionel koncert.

En koncert, der blev fremført af Hjemmeværnets Musikkorps Syd, som med 66 professionelle musikere og det tilknyttede timands kor ”Kor a la carte” sammensat af seks kvinde- og fire mandsstemmer er Danmarks største militærorkester. 

Under dirigent Per Hyttels vanlige, uhøjtidelige stil fik de næsten 200 fremmødte en herlig godt to timer lang oplevelse i musikkens livsbekræftende univers.

Og dermed en oplevelse, der for en stund afledte tanken fra de uhyrligheder, som Ukraine og dets befolkning i disse dage er udsat for. 

I situationens alvor er det befriende, at orkesterets medlemmer som en selvfølge optræder iklædt deres hjemmeværnsuniform, hvorved de signalerede, at vort hjemmeværn fortsat er et synligt og vigtigt element i vort territoriale forsvar.

Og det er samtidigt også værd at minde om, at etableringen af vort hjemmeværn den 1. april 1949 skete på baggrund af den idé, som vort bysbarn toldassistent Anton Jensen alias den jyske modstandsmand og højt berømmede nedkastningschef Jens Toldstrup fremlagde på et møde i Ranum Præstegård den 10. marts 1945. 

For straks at markere orkesterets tilhørsforhold, indledtes koncerten med en rungende militærmarch, og med slutnummeret Carl Nielsens ”Underlige aftenlufte” kom man igennem et både spændende og alsidigt program.

Da der efter sigende er planer om at gøre koncerten med orkesteret til en fremtidig forårsbegivenhed i Vor Frue Kirke, har vi allerede nu noget positivt at se frem til.

Del denne historie på: