Hvor ligger det nærmeste beskyttelsesrum?

Assens

21. marts 2022

Af Helge Desler

UGENS KLUMME

Tja, det er ligesom ovenstående spørgsmål er kommet tættere og tættere på i den sidste tid. Spørgsmålet, som tidligere blev besvaret i pjecer, som regeringen delte ud til alle husstande i Danmark, er i de senere år gledet så meget ud, at ingen har stillet spørgsmålet mere. Mens at man i Sverige kan klikke sig frem til nærmeste beskyttelsesrum på en hjemmeside.

Men søndag den 27. februar blev – i skrivende stund – den dag i TV 2 News’ historie med størst seertilslutning efter invasionen af Ukraine, og februar blev den bedste måned for kanalen nogensinde og slog dermed marts 2020, da coronaen lukkede Danmark ned.

Men Jyllands-Posten skrev her for nylig, om man vidste, hvor det nærmeste beskyttelsesrum egentlig var placeret, der er klar til at beskytte sine borgere i tilfælde af krig. Nu skal det siges, at mange af de beskyttelsesrum der findes, stammer fra Anden Verdenskrig og er i dag rene museumsgenstande. En optælling fra 2002 viste, at der var 4,7 millioner pladser i disse beskyttelsesrum, men flere tvivler på, at det tal holder i længden.

Samtidig kunne Danmark lade sig inspirere af Sverige, hvor borgerne på et landkort på internettet kan se, hvor det nærmeste beskyttelsesrum er. En sådan samlet oversigt findes ikke i Danmark, fortæller Jyllands-Posten også.

Men efter en beretning i den store avis fortælles der, at der i sin tid fandtes otte krigsbunkere i Assens, og den ene er for nylig blevet gjort klar til offentlig beskuelse. I vores familie var vi ikke i bunkeren en eneste gang under Anden Verdenskrig. Og det samme kunne min gode ven, nu afdøde Erik Winther, i sin tid fortælle, at de heller ikke var i den bunker, der var placeret i Dommerboligens have – på hjørnet af Nørre Allé og Skelvej. Bunkeren var – som i de andre bunkere – forsynet med bænke og borde, der med rød farve var mærket med CF’s symbol. Ved selve opholdsrummet var der etableret to toiletter med toiletspande. Da beskyttelsesrummet skulle kunne anvendes i alle døgnets 24 timer, var rummene ikke aflåste. Og Erik Winther fortæller videre, at det var til stor fornøjelse for kvarterets unge mennesker, hvor det blev en god tumleplads – selv om et skilt fortalte, at leg på området var forbudt.

Men i sidste ende – og trods alt – må man håbe, at man snart kan lukke munden på den lille mand fra Sankt Petersborg, der fører sig frem med en blanding af storhedsvanvid og mindreværdskomplekser.

Det ville være et stort ønske, for så ville man jo slet ikke få brug for beskyttelsesrummene – i hvert fald ikke i denne omgang.

Del denne historie på: