Hotel Phønix i Assens

Assens

17. december 2022

Af Ole Hansen Assens Lokalarkiv

De fleste på Vestfyn kan huske, at der på adressen Østergade 5 lå en smuk hvid nyklassicistisk bygning ved navn Hotel Phønix indtil 1986.

Historien startede i 1855, da brandkaptajn og tømrermester Christen Madsen, (se billedet Tømrermester Christen Madsen 1874)  nedriver husene gl. no. 45 og no. 46a, som han havde købt tidligere. Christen Madsen var født i 1804 i Bukkebjerghuse, Vester Skerninge sogn og døde i 1892 i Østergade 74, Assens. 

På grunden, som får matrikel no. 223  opførte han en stor toetagers bygning, som fik navnet Hotel Phønix. (se billedet Hotel Phønix ca. 1965) Han drev ikke hotellet selv, men forpagtede det ud.

I 1858 forpagtede han Phønix til Johan Heinrich Wilhelm Schweitz. Han var tidligere kelner på Hotel d’Angleterre, hvorfra han havde medbragt en fin anbefaling. 

Hotel Phønix har ud over hoteldrift været brugt til mange andre formål.

I forbindelse med krigen i 1864 benyttes hotellet til indkvartering af officerer.

Da man afholdte landstingsvalg/folketingsvalg i 1869 foregik det fra Hotel Phønix og afstemningen foregik ved simpel håndsoprækning (se billedet Hotel Phønix 1869)

Under 1. Verdenskrig, var der mange russiske soldater i Assens og omegn, der var flygtet fra tysk fangenskab, ved at krydse Lillebælt. Efter freden skulle de, i 1919, hjem til Rusland igen, med dampskibet S/S ”Kong Haakon”. Inden afrejsen holdt man en fest for de ca. 600 russere, på Hotel Phønix.

I tidens løb har der været afholdt juletræsfester, skuespil, koncerter, selskaber, biografforestillinger, bazar, danseundervisning, hønseudstilling, baller og meget andet. 

Den 25. januar 1964 stod Assens på den anden ende, da Danmarks Radio afholder TV udsendelsen ”Trekampen” på Hotel Phønix. Det var byerne Sandefjord i Norge, Torshälla i Sverige og Assens der dystede og udsendelsen blev sendt direkte i de tre lande. 

Programvært var ingen ringere end Otto Leisner (se billedet Otto Leisner 1964)

I kælderen til højre, på Hotel Phønix, lå byens bedste værtshus ”Raadhuskælderen”. Et sted jeg holdt af at besøge i mine unge år. 

Når jeg sad bænket med en øl eller vand kunne jeg læse på loftsbjælkerne om Assens bys historie, bla. andet om dengang da svenskerne gik over isen i 1658 og hærgede byen.

Jo, dengang kunne man blive klogere af at gå på værtshus.

Tømrermester Christen Madsen solgte hotellet til gæstgiver G. Olesen i 1884 og derefter fulgte en lang række ejere. 

I 1986, efter at have stået i 131 år,  gik store maskiner i gang med at nedrive Hotel Phønix og brokkerne blev kørt væk, for at give plads til at opføre et supermarked.

Fugl Phønix var knust og kunne ikke rejse sig af sin aske.

Del denne historie på: