Eva Eriksen åbner repair café: Vi smider ting ud, der i stedet kan repareres

Assens

4. november 2021

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Repair Café Assens havde første åbningsdag søndag, og at dømme efter besøgstallet støtter mange den bæredygtige idé.

Brødristeren dur ikke – ud med den. Har bukserne hul i lommen, ryger de måske samme vej. Vi køber og kasserer i lind strøm.

Men der er en anden vej, og den vil Eva Eriksen prøve at vise os.

Hun har taget initiativ til en repair café, et sted for man kan få sine ting repareret i stedet for at smide dem ud.

Caféen har fået adresse i Korsvangcentret i Assens, hvor Sune Leisner, direktør i Leisner ApS, har stillet et lokale til rådighed.

Søndag klokken 13-16 slog Repair Café Assens dørene op for første gang, og en del mennesker benyttede lejligheden til at komme at kigge.

– Det er dejligt at der er interesse for den bæredygtige tanke, at det kan betale sig at reparere ting, konstaterer Eva Eriksen.

De frivillige reparatører nåede otte reparationer i løbet af eftermiddagen.

– Nogle må komme næste gang, vi har åbent, blandt andre en, der gerne ville have skiftet en lynlås – sådan en må man altså selv ud at købe først, siger hun.

Caféen er baseret på frivillighed. Ideen er, at man byder ind med de kompetencer, man har, og at det skal være gratis at benytte stedet.

Inden åbningsdagen havde ni personer med forskellige kompetencer henvendt sig, og de mødtes første gang tirsdag i sidste uge.

En er snedker – en kan bage kage

– Vi har en snedker, en fotograf, en smed, et par kvinder, der kan lave kaffe og bage kage og registrere dem, der kommer. En der kan sy (Eva Eriksen red.) og en, der er elektriker og elektromekaniker. Jeg har fået så mange positive tilbagemeldinger, fortæller Eva Eriksen.

Naturligvis er ikke alle kompetencer til stede fra starten. For eksempel forestiller hun sig, at der også vil blive efterspørgsel på en, der kan reparere computere.

Eva Eriksen understreger også, at caféen ikke bare er et sted, hvor man kan komme og aflevere sine ting for så at gå igen og komme tilbage, når de er repareret. Man forventes at blive, mens de bliver repareret, og man må gerne selv hjælpe til.

Caféen er uden ansvar

En anden ting, brugerne skal være opmærksomme på, er, at caféen ikke har noget ansvar for de ting, der indleveres.

– Hvis jeg for eksempel kommer til at klippe hul i stedet for at reparere, er der ikke noget krav på erstatning. Men vi er med i Repair Café Danmark, og de har en forsikring, så hvis du kommer hjem med en brødrister, der efterfølgende brænder dit hus af, så er vi dækket ind, forklarer Eva Eriksen og fortæller, at medlemskabet også giver mulighed for at søge penge til værktøj hos iFixit, et amerikansk websted, der sælger reservedele og udgiver reparationsvejledninger.

Repair Café Assens vil fremover være åben den sidste søndag hver måned klokken 13-16.

– Nu skal vi lige i gang, men den sidste søndag i januar planlægger vi en åbningsfest, lover Eva Eriksen.

Del denne historie på: