De (næsten) gratis glæder

Assens

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Assens: Middelalderbyen som blev et industri- og handelscentrum

Gadenavne som Kattesundet, Ladegårdsgade, Kindhestegade, Adelgade, Store Kirkestræde og Ramsherred er typiske navne i byer med en historie, der strækker sig flere århundreder tilbage. 

Som Assens, der har 500 års-købstadsjubilæum i år og i øvrigt er meget ældre. 

Der ganske vist kun få bygningsmæssige levn fra Middelalderen med Vor Frue Kirke, Fyns næst største, der i sin nuværende gotiske stil er fra 1488, men kapellet på nordsiden er rester fra en ældre romansk kirke. Det ses af vinduet i rundbuestil, typisk for den romanske stil, i modsætning til spidsbuestilen, som kendetegner gotikken. Bemærk i øvrigt det ottekantede tårn, som der kun er to af i Danmark, og kanonkuglen højt oppe på sydsiden af torvet. Var det de grumme svenskere, som under krigene 1657-60, fra havnen ramte kirken eller er det en vittig murer, som skal krediteres for kanonkuglen?

Industrielt boom fra 1884

I 1884-85 tog Assens et stort industrielt skridt fremad, da jernbanen kom til Assens, og hvor store virksomheder som sukkerfabrik, bryggeri og svineslagteri blev opført. 

Produktion af tobaksvarer er ældre, nemlig fra omkring 1830. 

Tobaksgården, som i dag er kulturhus, blev opført i flere omgange fra midten af 1800-tallet, inden pladsen var opbrugt og fabrikken flyttede uden for centrum. 

Samme historie gælder produktion af håndrensemiddel, der begyndte i Plums Gård – for siden at flytte op i Assens Nord (det nuværende Kiilto). 

Et kig ind i Plums Gård, den ene af tre købmandsgårde på stribe i det centrale Assens, giver en ide, om handlens omfang, tilbage i slutningen af 1800-tallet, da Plums Gård var en magnet for handel med korn, jern, tømmer, æg og andre madvarer. Dengang var der plads til 100 heste i gården, som ventede på at kusken havde fået læsset varerne på vognen – og fået sig en tår over tørsten i skænkestuen.  Den store fredede tømmerlade – Skandinaviens største – vidner om et aktivitetsniveau i den høje ende. 

Når man besøger Vor Frue Kirke, skal man huske at kaste et blik på den tidligere biograf overfor hovedindgangen med søjler, som et bedre palads. Biografbygningen tilhører i dag Strandmølleskolen. 

I Assens var der i sin tid flere byporte, som alle er væk i dag. Den eksisterende port for enden af Adelgade var en port ind til Plum-virksomhederne. 

Tre rådhuse

Assens har haft tre rådhuse.  Det nuværende, hvor der tidligere var sukkerfabrik. Det opførtes i forlængelse af kommunesammenlægningen i 2007, hvor seks kommuner blev slået sammen til en, hvilket fik kommunes vise mænd og kvinder til at effektivisere de administrative funktioner i færre, men større enheder. 

Det nye rådhus afløste rådhuset, som i dag bl.a. rummer biblioteket ved Kulturkajen. 

Byens ældste rådhus er i dag bofællesskab i Østergade. Ordet rådhus står på facaden, og så behøver man ikke være professor overklog for at få en ide om husets historie. Til gengæld ligger det ikke ligefor, at nabobygningen, hvor beverdingen O’Neills har til huse, er den tidligere borgmestergård. 

Lad ovenstående være en appetitvækker til at foretage en rundtur i Assens By. 

Med fordel kan man forberede sig ved at google sig til information om byen. 

Ind i mellem arrangerer Museum Vestfyn guidede rundvisninger, og det er chancen for at få solid viden og sjove anekdoter og Assens By. 

Del denne historie på: