Bred vingerne ud

Assens

15. maj 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Udstilling på Tobaksgaarden med værker af Lene Stevns Jensen

Tobaksgaarden har netop åbnet en ny udstilling, denne gang med billedhuggeren Lene Stevns Jensen, der er uddannet på Danmarks Designskole og som gennem mange år har arbejdet som kunstner. 

Bred vingerne ud – hedder udstillingen, som refererer til fuglekvinden, symbolet på kvinden, der tør brede vingerne ud og prøve om de kan bære, selv om hun risikerer at falde ned og brække vingerne og slå sig. Højt at flyve, dybt at falde siger man.

 Men Lene spørger: 

Hvorfor skulle man falde?

Fuglekvinden findes i mange udgaver og flere stadier: Hun findes som kvinden med drømmende, kvinden med de begyndende vinger, og hende med vingerne holdt tæt ind til kroppen, lige inden de bredes ud. Endelig er der fuglekvinden med næb og udbredte vinger, hende som tør.

 

Gennem tiden har der været eksempler på mange andre væsner, som har vinger. Der er de gamle babyloniske og assyriske keruber, en slags sfinxer med menneskehoved, dyrekrop og vinger, og tænk på Hermes, Nike og Eros fra den Græske mytologi. Ikaros brændte vingerne, men andre fløj ud og nåede deres mål. Fuglen Føniks som oprindelig er et fabeldyr fra den persiske mytologi, brændte op i sin egen rede, for senere at genopstå af asken og flyve højt op i himlen, et symbol på genfødsel og udødelighed. Forvandlingen fra kvinde til fuglekvinde er en udvikling som langsomt og usynligt kan tage form.

Del denne historie på: