Borgmesterhuset!

Assens

28. marts 2022

Af Helge Desler

UGENS KLUMME

Ja, ovenstående billede er jo fra et ”Brevkort”. Et navn, som disse forsendelser jo blev kaldt før i tiden. Og det fortæller jo samtidig lidt om tiden, i det vi kalder ”de go’e gamle dage”. Brevkortet er nemlig sendt fra Assens til København i 1908, og frimærket fortæller, at det kostede fem øre for den transport.

”Ved Faaborg Landevej” er teksten, der er trykt på kortet, og i nutidens gadenavne er denne landevej jo senere blevet til Møllevej, nok opkaldt efter at Kaals Mølle blev en realitet.

Og her på vejens højre side, når man kommer fra Assens, bydes der på billedet på en del store villaer, der sådan er lidt ud over det sædvanlige, men efterhånden så også har nogle år på nakken. Og her finder man Møllevej 2 – som jeg har set, er til salg.

Borgmesterhuset har jeg brugt som overskrift for dette hus, og det har sin naturlige grund, idet to af byens kendte borgmestre gennem årene, har haft hjemsted i denne store villa, der er bygget i 1895, og som ligger på en 1.783 kvadratmeter stor grund og fordeler sine 352 kvadratmeter på 13 værelser. Desuden er der også en 100 kvadratmeter kælder.

Den første ejer af huset var Adolph Marius Mikkelsen, der kom fra Odense, og som hurtigt blev en særdeles travl og kendt herre i bylivet. Han sad som Venstremand således i byrådet i Assens fra 1888 til sin død i 1933, hvor han havde borgmesterkæden de sidste fire år.  Desuden var han medlem af Landstinget for Venstre fra 1912-18.

Mikkelsen var også direktør i Assens Bank, som den nuværende banks navn var dengang, samt indehaver af Assens Jernstøberi. Han stod for øvrigt for de prominente ombygninger i ejendommen omkring 1920’erne. 

I løbet af 1950’erne kom der en ny ejer af huset på Møllevej 2, nemlig landsretssagfører Knud Larsen med familie. Og det var også nødvendigt med et stort hus til familien, for der var jo foruden forældrene, ni børn, der skulle skaffes plads til.

Knud Larsen repræsenterede ligeledes partiet Venstre i Assens Byråd fra 1970 til 1989, og han var borgmester fra 1970 til 1978 og igen fra 1981 til 1985.

Jo, man kan få meget lokalhistorie ud af et brevkort fra 1908.

Del denne historie på: