Blev klogere på rotter, droner, spildevand og skrald

Assens

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Tilløbsstykke, da Assens Forsyning lørdag holdt åbent hus

Pum! Og så døde rotten på et splitsekund.  Assens Forsynings rottebekæmpelsesmedarbejder demonstrerede, at rotter gjorde klogt i at holde sig væk fra de fælder, han sætter op. 

Når en rot går ind i et rør, møder den et gitter, og så bliver et stempel udløst med lufttryk. Pum.. Et stempel, som ville have knust rotten, hvis der altså havde været en. Men med det smæld, som lød, da stemplet blev udløst, kan ingen være i tvivl om dræbereffekten. 

– Vi kan holde rottebestanden nede, men der vil altid være rotter – og de kan gnave sig igennem de fleste rørtyper, forklarede medarbejderen.

Og så formerer rotter sig fuldstændig vildt. For et enkelt rottepar kan under gunstige forhold til 800 rotter, måske 1200 eller ligefrem 2.000 rotter. 

Hvor mange, var et af spørgsmålene i rottequizzen, der gjorde os klogere på denne farlige gnaver. 

Rundt omkring på det store anlæg stod medarbejdere klar til at svare på spørgsmål fra de adskillige hundrede borgere – børn, unge og ældre – som havde taget turen til forsyningsparken på en lørdag, hvor vejrguderne smilte over Assens. 

Man kunne bl.a. få en snak med to renovationsmedarbejdere eller hedder det skraldemænd? I hvert fald skraldgrinede de under fotoseancen. 

Det var i øvrigt en spritny skraldebil, som de havde taget med til demonstration af affaldhåndteringen.

– Så er jeg fri for at vaske den, lød den snusfornuftige forklaring på at tage en ny skraldebil med hen i forsyningsparken. 

Andet steds mødte man to dronemedarbejdere, som bl.a. sendte droner i vejret i forbindelse med anlægsarbejder. 

Og vi fik et kig ind i rensningsanlæggets kontrolrum, hvor fra medarbejdere kan følge med i alle anlæg tilhørende Assens Forsyning – ikke alle rensningsanlæg er koblet op på det nye anlæg i Assens.  Kontrolstaben har i øvrigt mulighed for både at zoome ind og ud på de enkelte anlæg, fik vi demonstreret.

Kontrolrummet er ikke døgnbemandet, men der er altid en medarbejder, som har vagttjansen og dermed kan rykke ud, måtte der være brug for det. 

På et faktaark kunne man i øvrigt se, at Assens Forsyning har 60 medarbejdere, dækker ca. 20.000 husstande, modtager og behandler 4,3 mio. kubikmeter spildevand og har et vandværk, der udpumper 620.000 kubikmeter vand pr. år til ca. 5.000 husstande. 

Del denne historie på: