Assens Toldkammer: Så smuk som i 1834

Assens

8. juli 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Solen skinnede smukt ned over Assens By og dermed også Assens Toldkammer, som blev genindviet onsdag 7. juli efter en omfattende renovering, ikke mindst af facaden.

Med andre ord, det perfekte vejr til en indvielse. Og så måske alligevel ikke.

Bygningen, der indtil renoveringen var malet gul, har igen fået sin oprindelige rosa farve.

  • Den rosa farve er nu smukkest i regnvejr, sagde museumschef, Johan Møhlenfeldt Jensen i sin tale, der også var en takketale, idet renoveringen ikke ville have været mulig, hvis ikke Assens Kommune havde haft spenderbukserne på.

Museumschefen kunne i øvrigt fortælle, at huset på ingen måde havde gennemgået sin sidste facaderenovering.

Skaderne skyldes i stort omfang, fortalte Johan Møhlenfeldt Jensen, at huset i en årrække havde været malet med plastikmaling, som gjorde, at den fugt, der trængte op gennem murværket ikke naturligt kunne sive ud gennem murene og derfor måtte sprænge sig ud og dermed forårsagede store skader på murværket.

Der er stadig store mængder af fugt, som skal forsvinde – og dermed give skader – inden der opstår en naturlig balance mellem den fugt der trænger op gennem murværket og den, der forsvinder gennem murværket. Hvornår den balancesituation vil opstå ved ingen, sagde museumschefen.

Når Assens tilbage i 1834 fik et toldkammer, var det et vidne om, at byen var et vigtigt toldsted, dog ikke på niveau med 1600-tallet, hvor studeeksporten var så stor, at Assens var landets fjerde største toldsted, fortalte museumschefen.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) havde sagt ja til at afsløre den nye navneplade, der fortæller, at bygningen – i mange år kendt som Toldbodhus – igen har fået navnet ”Assens Toldkammer”.

På facaden kan man se et skilt, der viser, hvor højt vandet stod ved stormfloden 13. november 1872. Den hidtil værste i Assens Bys historie.

Oversvømmelser vil der komme flere af, men de planer for en omdannelse af havnearealerne, som byrådet har sagt ja til, indeholder tiltag, der skal forhindre katastrofer, som den i 1872, kunne borgmesteren fortælle forsamlingen, der var mødt op til indvielsen.

For mere viden om Assens Toldkammer kan der henvises til Helge Deslers informative klumme bragt i Folkebladet 7. juli.

Del denne historie på: