4. maj fejret i skyggen af endnu en krig

Assens

Af Preben Find

Den 5. maj 1946 blev der i Skovanlægget i Assens umiddelbart neden for Skovpavillonen rejst en mindesten over syv mænd, som på forskellig vis mistede livet under den 2. Verdenskrig.

De syv er personer, som gennem deres opvækst, erhverv eller virke havde haft tilknytning til Assens.

På baggrund af Toldstrupselskabets formål og virke afholder selskabet hvert år den 4. maj i samarbejde med Skovpavillonen et arrangement, hvor man ikke alene fejrer befrielsen, men også mindes disse omkomne. 

Efter dette års blomsternedlæggelsen ved stenen samledes de godt 50 fremmødte til en mindestund i Skovpavillonen, hvor Toldstrupselskabets formand i sin tale redegjorde for processen, der efter megen forudgående turbulens havde ført til rejsning af mindestenen og for selskabets beslutning om at påtage sig arbejdet med at efterleve det løfte, der er mejslet under de syv dræbtes navne. Et løfte der lyder…

”Danmark altid mindes vil, dem der satte livet til”

Som bekendt blev alsangsarrangementer et markant element i danskernes protest mod den tyske besættelse, og derfor blev Syngedrengekorets medvirken i dette års arrangement et både relevant og kærkomment indslag i aftenens program.

27 medlemmer af koret under ledelse af korleder Morten Blichfeldt Bunk gav som afslutning en fornem koncert, hvor flere af de velvalgte sange blev afsunget som fællessang

Del denne historie på: