Ventetiden på behandling af byggesager blev næsten firedoblet i 2021

Vissenbjerg

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Ventetiden har været oppe på 40-60 dage på at få behandlet en byggesag i Assens Kommune, men den er på vej ned igen, lover kommunen, der stiler efter igen at komme ned på et par uger.

Går du med planer om at bygge nyt hus, skal du være forberedt på, at det kan tage Assens Kommune 40 dage at behandle din byggeansøgning, er det større projekter, du har gang i, ja så er ventetiden også længere – helt oppe på 60 dage. Det oplyser Assens Kommune på sin hjemmeside.

Tallene står i skærende kontrast til det seneste par år, hvor Assens har markedsført sig med at være hurtigst på Fyn til byggesagsbehandling med en sagsbehandlingstid på blot 16 dage.

Det skyldes vel en større sagsmængde, kunne være en nærliggende tanke – men nej, det er ikke forklaringen – mens den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er næsten firedoblet, er antallet af sager kun steget med 0,07 procent.

Det er SMVdanmark, en erhvervsorganisation, der arbejder for at forbedre forholdende for små og mellemstore virksomheder, der har kigget nærmere på byggesagsbehandlingen i de danske kommuner i 2020 og 2021.  For at kunne sammenligne har man vægtet gennemsnittet ud fra gennemsnittet på landsplan af de fem forskellige typer af byggesager. 

Med en gennemsnitlig ventetid på 60 dage i 2021 lå Assens Kommune en anelse under landsgennemsnittet på 61 dage, men der er et stykke vej op til den fjerdeplads, som kommunen havde for bare et år siden. Samlet set er den gennemsnitlige ventetid steget med 16 procent i de danske kommuner. I Assens altså noget mere.

På Fyn ligger Assens Kommune stadig pænt, men er blevet overhalet af Middelfart, Nordfyns og Svendborg Kommuner. Nyborg ligger i bund på Fyn med en sagsbehandlingstid på 112 dage.

Uheldige sammentræf

Virkeligheden er heldigvis ved at overhale SMVdanmarks analyse, lover borgmester Søren Steen Andersen. Han fortæller, at sagsbehandlingstiden i februar var 28 dage, og målet er, at den skal fortsætte nedad.

– I løbet af 2021 havde vi udskiftning af medarbejdere på forskellige poster, og nye gode medarbejdere skulle køres ind, det faldt sammen med ændringer af it-systemet, og lige i den fase havde vi også en masse ekstra sager, det medførte en sagspukkel i noget af 2021, forklarer borgmesteren, der lover, at ventetiden kommer ned på 15 dage til sommer.

– Det er ledelsens forventning, siger han.

For at få bugt med puklen, har en del medarbejdere været på overarbejde siden september.

Planchef Peter Nielsen gør opmærksom på, at tallene på kommunens hjemmeside er de sagsbehandlingstider, som kommunerne er blevet enige med KL om, at de skal leve op til, han gør også opmærksom på, at flere faktorer gør sig gældende, når en sagsbehandling trækker ud.

– Vi behandler jo alt fra carporte til det nye centrale renseanlæg, og nogle ansøgere skal leve op til en masse krav, der nogle gange kræver 300 siders dokumentation, som vi også af og til venter på, siger han.

2,1 mio. ventedage

SMVdanmark kalder det skandaløst, når ventetiden i kommunerne stiger og anfører, at hvis alle kommuner var lige så hurtige som den hurtigste, kunne der spares 2,1 mio. dages ventetid om året.

– Der står familier og tripper for at komme i gang med deres nye hus eller tilbygning, og håndværkere, der må bruge dyr ventetid, fordi kommunen nøler. Hvis du gerne vil gøre din forretning større, risikerer du at skulle vente så længe, at du går glip af øget omsætning, siger Martin Kyed, der er cheføkonom hos SMVdanmark i en pressemeddelelse. Han mener, ventetiden er et spørgsmål om politisk prioritering.

En stigende sagsmængde, som ses i nogle kommuner, den ligger i gennemsnit på 12 procent, er heller ikke en undskyldning, mener Martin Kyed.

– Der er ingen sammenhæng. Der er kommuner med stor stigning i mængden ansøgninger, uden at ventetiden er steget. Det er et spørgsmål om politisk prioritering, mener han.

Del denne historie på: