Udvalg vil ikke spare på gadebelysningen

Assens Kommune

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Sikkerheden er vigtigere, siger udvalgsformand Jens Jakobsen (V). Udvalget vil se erfaringerne fra andre kommuner, før der eventuelt slukkes.

Ligesom private husstande er blevet mere opmærksomme på at vaske tøj, når strømmen er billigst og at slukke lysene i de rum, man ikke opholder sig i, så har Assens Kommune også kigget på, hvordan der kan spares på energiudgifterne.

I sidste uge skulle Miljø-, Teknik- og Planudvalget således tage stilling til et forslag om at slukke hveranden gadelygte. I forvejen har Assens Kommune sparet en del på strømudgifterne ved at gå over til LED-lys i alle gadelamper og skrue ned for lysstyrken med 30 procent. Ved at slukke hveranden gadelygte var der yderligere 250 kwh eller 875.000 årlige kroner at spare.

Men udvalget afviste at spare på gadelyset for nuværende.

Fare for uheld

Ældrerådet havde blandt andet her i avisen slået til lyd for, ikke at skære ned på belysningen af hensyn til ældre, gangbesværede og synshæmmede. Men det var ikke alene på grund af Ældrerådets indvendinger, at udvalget valgte at droppe besparelsen på gadebelysningen.

– Vi kigger altid på det, de skriver til os, men vi har også selv overvejet det. Det er også et spørgsmål om trafiksikkerhed og sikkerheden ved at færdes der, hvor lyset slukkes, siger udvalgsformand Jens Jakobsen (V).

– Vi vil nu bruge tiden på at se, hvad der sker i de kommuner, hvor man har valgt at slukke, siger han og understreger, at det også handler om klima – derfor har man også i kommunen skiftet til led og skåret ned på lysstyrken.

– På den måde kan vi også få råd til andre ting.

– Men der var yderligere 875.000 kroner at spare ved at slukke hveranden gadelampe?

– Ja, men det skal også vejes op mod, at en måske falder, eller der sker et trafikuheld. Det koster også at sætte processen igang. Nu afventer vi og ser, hvad der sker, siger Jens Jakobsen og understreger, at det for ham er vigtigt at få reduceret CO2-udledningen på en måde, så besparelsen kan holdes ved lige også efter energikrisen.

Køligere indenfor

Mens udvalget altså i første omgang sagde nej til mindre lys på gader og stræder, nikkede det ja til at skrue lidt ned for varmen i de kommunale bygninger  med undtagelse af ældreområdet og vuggestuer.

Med en temperaturnedsættelse fra 23 til 21 grader er der 600.000 kroner at spare.

Med en temperaturnedsættelse fra 23 til 19 grader er der 1,2 mio. kroner at spare.

På socialområdet kommer temperaturnedsættelsen også til at gælde i fællesarealerne, mens beboerne fortsat kan holde den temperatur, de har behov for i egne boliger.

Del denne historie på: