Tag på vandretur på Kærum Å stien

Assens Kommune

Helge Desler

Kærum Å stien byder på mange natur- og friluftsoplevelser, hele vejen fra hjertet af Assens by og ud til Melbyskoven. Og det er virkelig en oplevelse, hvis man gerne vil være i naturen. Og man kan jo altid starte turen med at studere de oplysninger, der er givet ved turens start.

Efter at havde forladt sukkerengen, der er blevet lidt langhåret på det sidste. Den gav jo i sin tid plads til skoleeleverne, der her fik brugt sig selv lidt i gymnastiktimerne. Siden hen var der jo gode oplevelser for ungdommen med masser af musik fra de mange arrangementer.

Undervejs snor Kærum Å stien sig gennem Assens bypark (Skovanlægget) med den gamle vandmølle (Kaals Mølle), forbi søer, ællinger, hundeskov, en æblehave og friluftsarealer med bålsteder og sheltere.

Stien fra Assens til broen over Kærum Å er velegnet for barnevogne og kørestole, forlyder det. Desuden er der P-pladser med toiletter og gode muligheder for korte rundture.

Kærum Å har sit udspring cirka fem kilometer øst for Assens tæt ved Nordby Sø. Herfra løber vandet via Kærum Å til Møllesøen. Møllesøen, der i den skrivendes ungdom aldrig har heddet andet end Mølledammen – og det kalder jeg den for øvrigt stadig – er en opstemmet sø ved den gamle sukkerfabrik, som jo i vore dage er byens rådhus.

I sin tid hentede fabrikken vand fra søen til at vaske roerne rene med. Bagefter blev vandet ledt til de store bassiner ud mod Lillebælt for at bundfælde jord og sand, før det endte i havet. Og det er jo arealet her, der kæmpes om i øjeblikket. Lad os håbe, det kan blive, som det er i dag. Det er nemlig altid et besøg værd for både borgere og gæster.

En stor del af roerne kom jo i sin tid fra bønderne med de såkaldte roetog. Efter fabrikkens ophør blev et af disse roetog placeret i Skovanlægget, og det havde et stort besøgstal, inden det endte sine dage et sted på Sjælland.

Møllesøen – øv, Mølledammen er en meget naturrig sø, selvom den ligger midt i byen. Der er altid mange fugle, ænder og svaner at se og høre, både på vandet og i de høje tagrør langs bredderne. Søen er en af kommunens offentlige fiskesøer, så husk fisketegn, hvis man vil prøve lykken!

Hvis man vil overnatte i shelterne langs stierne, har man mulighed for at booke dem for et mindre beløb. Man kan også ”tage chancen” og overnatte gratis uden booking, men med risiko for, at man må forlade shelterne, hvis der kommer brugere, der har reserveret dem.

Men alene en gåtur i den skønne natur er en herlig oplevelse. God fornøjelse!

Del denne historie på: