PlusTid skaber livskvalitet for Hans Jørgen
Assens Kommune
10. januar 2022
Artiklen er er skrevet af Assens Kommunes Presseafdeling
Hans Jørgen Jørgensen er en af dem, der har fået hjælp gennem Assens Kommunes PlusTids-ordning til hjemmehjælpsmodtagere. Herigennem har han fundet aktiviteter, som hjælper ham til at få en mere aktiv hverdag.
Hans Jørgen Jørgensen lider af parkinson, og efter han fik store rystelser i den højre arm, begyndte han at trække sig fra omverdenen:
– Jeg var meget hæmmet af rystelserne, og havde svært ved at skulle være med i sociale sammenhænge, hvor andre kunne se mine rystelser, fortæller han.
Tidligere har han ellers været meget aktiv og social. Han har sunget i kor i Brylle, gået i kirke og til foredrag, så det var noget af en omvæltning for ham, ikke længere i så høj grad at være en del af det fællesskab, der tidligere havde givet ham glæde, energi og livsmod.
Efter en drøftelse med Shasja Ankjær Larsen, der er brobygger og aktivitetsudvikler i Assens Kommunes afdeling for Aktivitet, Forebyggelse og Demens, fik de gennem plustids-ordningen lagt en plan for, hvordan Hans Jørgen Jørgensen gradvist kunne mere og på sigt kunne komme mere ud igen, og han blev opmærksom på, at han med sin sygdom havde mulighed for at træne gratis hos en privat fysioterapeut. Denne træning kunne godt foregå hjemme hus Hans Jørgen Jørgensen, hvis han selv indkøbte de nødvendige træningsredskaber.
– PlusTid er et tilbud, hvor vi hjælper borgerne med at bygge bro til at kunne opsøge fælleskaber eller aktiviteter i nærområdet. Her hjælper vi borgeren med at finde frem til det, han eller hun gerne vil opnå, og så hjælper vi borgeren med de ting, der skal til for, at han eller hun i sidste ende kan nå sit mål, og komme i gang med den aktivitet, som giver mening og øger livskvaliteten, fortæller Anne Grete Pilgaard, der er leder af Aktivitet, Forebyggelse og Demens i Assens Kommune.
”Jeg kan mærke, at jeg ikke ryster lige så meget mere, og jeg har ikke lige så store smerter, som tidligere. Og det er nok en kombination af træningen og medicinen, fortæller Hans Jørgen Jørgensen, og fortsætter:
– Jeg håber, at jeg kan komme til at være mere aktiv igen ved at besøge folk, gå til foredrag og i det hele taget kunne komme mere ud. Det er jeg så småt begyndt på, og jeg håber, jeg vil kunne endnu mere på sigt.
Hans Jørgen Jørgensen er ikke den eneste, som får PlusTid, hvor medarbejderne fra hjemmeplejen hjælper borgerne med at finde aktiviteter og fællesskaber, der kan være med til at skabe værdi for den enkelte. Og det giver rigtig god mening at have øremærket tid til at skabe værdi og livskvalitet for borgerne, fortæller en medarbejder:
– Vi kan se, at borgerne liver op, når vi hjælper dem til at komme i gang med noget, som de måske har afskrevet eller mistet håbet om, på grund af fysiske eller psykiske barrierer.
Det er livsbekræftende, når vi ser en borger, som med lidt hjælp igen får mulighed for at være aktiv, gå ned og handle eller få andre oplevelser i fællesskab med andre, fortæller Camilla Rosenbæk, Social og sundhedsassistent i hjemmeplejen Tommerup.