På ekspedition til hjernes indre

Assens Kommune

16. maj 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Med spil og lege kan kommunens yngste blive klogere på hjernen og dens fantastiske egenskaber og dermed blive små forskere for en dag. 

Hvordan bærer hjernen sig ad med at tænke tanker? Hvorfor har hjernen brug for hvile? Hvad sker der i hjernen, når man bliver bange? Det er store spørgsmål for små forskerhjerner. Og nu kan de 3 til 6-årige i kommunens dagtilbud få svarene.

Med genåbningen af Assens Bibliotekerne kan kommunens dagtilbud låne en formidlingskuffert med titlen ”Hjerneekspeditionen”, som i år bliver relanceret i anledning af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn, der foregår en dag i uge 17. 

– Børn er jo født som små forskere. De er gode til at undre sig og være nysgerrige på verden. Med børnehaveprogrammet vil vi gerne grundlægge en interesse for naturvidenskab, som kan få afgørende betydning for samfundet senere hen. Vi vil gerne på en kreativ og lærerig måde give de mindste børn indsigt i naturvidenskabelig forskning og forskningens metoder, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Kufferten rummer lege, spil, en sang, historier og eksperimenter. Sammen med forskermaskotten Milo og hans lille hjælper, dronen Duno, kan børnene tage på ekspedition til menneskets hjerne og undersøge, hvad hjernen er og, hvordan hjernen arbejder.

Klar til genbrug

Hjerneekspeditionen blev lanceret første gang i 2019, og 130 biblioteker blev dengang koblet på programmet. Nu er kufferterne klar til at blive genbrugt af nye hold af børnehavebørn.

Ved dette års relancering bliver endnu flere biblioteker koblet på, og arrangørerne tager under Forskningens Døgn på rundtur i udvalgte kommuner og præsenterer smagsprøver på naturvidenskab i børnehøjde.

På mange biblioteker står også en anden formidlingskuffert med titlen ”Rejsen til kroppens indre med Duno og Milo”, som børnene kan låne med hjem i børnehaven. Dette program er også en del af Forskningens Døgn. 

Børnehaveprogrammet er udviklet i et samarbejde mellem Københavns Kommune, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Centralbibliotekernes Børne- og Ungetovholdernetværk og Forskningens Døgn under Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

Del denne historie på: