Nyt ”Badepunkt” og oprør!
Ugens Klumme
21. juni 2021
Helge Desler
Flaget blafrer lystigt for den skarpe forårsvind i toppen af flagstangen på Assens Næs Strand i Assens denne torsdag formiddag.
Og senere fandt jeg ud af, at også enkelte andre steder i de vestfynske strandområder blafrede lignende flag for sommervinden.
Men hvad er det – det er jo ikke det sædvanlige Blå Flag, der er gået til tops ved strandene. Det er et flag påklistret med teksten ”Badepunkt” med store bogstaver. Det viste sig, at det er en ny nordisk mærkningsordning, der i de kommende måneder vil synliggøre badesteder med rent badevand, badesikkerhed, basal infrastruktur og med specielle friluftsmuligheder og eventuelt andre typer natur- eller kulturoplevelser.
Så godt med det, for hvert ”Badepunkt” har noget, der gør stedet en oplevelse værd – det skriver man i hvert fald – det kan være særlig natur eller særligt gode forhold eksempelvis for dykkere eller roere
På en ”Badepunkt” strand stilles der ikke de samme krav til faciliteter, som det gør for at kunne opnå den internationale miljømærkning Blå Flag. Der er til gengæld samme krav til rent badevand og fokus på badesikkerhed. Det, der gør ”Badepunkt” markant anderledes end den internationale miljømærkning Blå Flag er, at de lokale myndigheder – kommunerne – i meget højere grad selv sætter rammerne. De kan eksempelvis tillade hunde og heste på disse Badepunkter strande.
”Badepunkt” findes for eksempel også på Løgismose Skov, Mariendalsstranden og Sandager Næs Strand med flere.
Og når vi nu er ved Assens Næs, så oplevede vi for nylig på vores daglige gåtur, at en person gik rundt, målte op og slog pæle i jorden på Næs stranden. På vort spørgsmål, hvad det skulle gøre godt for, fik vi svaret, at det havde noget med kystsikring at gøre.
Og her har vi så efterfølgende fået forklaret og læst i Newsbreak, at kommunen blandt andet har foreslået at skabe et kunstigt strandmiljø – blandt andet ud for Næshusene, hvor minimum tre meter høje sandklitter med marehalm skal fungere som kystsikring mod kommende oversvømmelser.
Nu skal undertegnede ikke gøre sig klog på kommunens ovenstående planer. Men én ting er sikker – og det – uden at havde part i et eneste af Næshusene – vil være, at beboernes fantastiske udsigt fuldstændig forsvinder, og det gør en del af prisen vel også, den dag man gerne vil sælge.
Der var for øvrigt stort fremmøde, da kommunen havde indkaldt til strandvandring på Assens Næs i sidste uge, hvor man blev præsenteret for indholdet af udviklingsprojektet ”Byen & Bæltet”, og hvor der blev fortalt om de muligheder, der ligger i projektet.
Projektet i Assens Kommune er nu foreløbig sat på stand-by. Kommunens forslag om den utraditionelle kystsikring er nemlig i høring frem til den 24. juni.
Helge Desler