Nødlandingen mislykkedes

Assens Kommune

Af Helge Desler

Der findes stadig mange spændende historier fra besættelsestiden dengang fra 1940 til 1945. Også lokale. Og en af disse, et flystyrt i Sønderby Bjerge – kunne man læse om i årsskriftet, der traditionen tro blev udleveret på Kærum-Sønderby Lokalhistorisk Forenings generalforsamling for nylig.

Det er normalt flystyrtet i Gamtofte, der fortælles om, men denne her historie handler om flystyrtet i Sønderby Bjerge på en mark ved Aa Strandvej, nær gården ”Strandlyst” den 25. april 1942. På denne dato havde de engelske maskiner været på bombetogt over Hamborg og Kiel. Og nu kom maskinerne i bølger på 4-5 ad gangen. Pludselig kom et fly i meget, meget lav højde, fortælles det, og få sekunder efter lød der et voldsomt brag og maskinen styrtede ned.

Flyet havde en besætning på fire mand, og det var mirakuløst, at en af dem var i stand til at overleve dette styrt. Det var for øvrigt en canadier ved navn Frank Adams, mens de tre omkomne var J. H. Smith og J. M. Hicks, begge fra Canada samt englænderen J. H. Smith.

Maskinen var blevet ramt af antiluftskyts ved bombningen af Kiel, så på et tidspunkt fik de problemer, da der var gået ild i maskinen. Angående årsagen til den katastrofale landing, for de havde vitterligt lagt an til landing, var, at Aa Strandvej lå godt en meter lavere end marken nord for, hvor maskinen tog jorden umiddelbart før vejen, så den røg med forenden ned på vejen og slog rent faktisk en kolbøtte, hvorved den tog alle el- og telefonledninger med sig.

Besætningen vidste, at de lige var kommet ind over land fra Lillebælt, derfor vendte de og ville sætte maskinen ned på vandet, og de havde gjort gummibådene klar, men de var jo desværre kommet for langt ned. Maskinen var blevet ramt af antiluftskyts ved bombningen af Kiel, så på et tidspunkt fik de problemer, da der var gået ild i maskinen.

For nylig modtog Arkivet en spændende gave, nemlig en kasse indeholdende vragdele fra flystyrtet i Sønderby Bjerge.

Helge Desler

Del denne historie på: