Kød, genbrug og samkørsel kom i fokus på VG

Assens Kommune

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Assens Kommune vil have de unge med, når der skal udvikles en ny klimastrategi. Forleden satte den en årgang på Vestfyns Gymnasium i stævne til en snak om blandt andet forbrug

Hvor meget bekymrer de unge på en gymnasieårgang sig om klimaet. Påvirker bevidstheden om klimaforandringerne deres forbrug, eller spiser de forsat kød hver dag og shopper den sidste nye mode?

Assens Kommune satte forleden en årgang på Vestfyns Gymnasium stævne for at snakke klimaforandringer som led i udarbejdelsen af kommunens nye klimastrategi.

Formålet var at engagere eleverne i debatten – informere om co2-udledninger forbundet med hverdagens forbrug og få deres ideer til, hvordan vi får nedbragt forbruget af for eksempel kød og tøj, hvor danskerne ligger højt.

– Det var spændende at se, hvordan de unge reagerede på de spørgsmål, vi stillede, og hvor meget de gik op i klimaet og havde tænkt over det. De delte sig i to hold, nogle tænke ikke så meget over det, og de andre betød det meget for, fortæller Jens Jakobsen (V) formand for Miljø-, Teknik- og Planudvalget, der fra kommunens side deltog i workshoppen sammen med klimamedarbejder Claudia Ruthenberg og miljømedarbejder Signe Dolberg McKinney.

– Det der gik igen var snak om maden og hvor meget kød, vi spiser. Næsten alle spiser det mange gange om ugen, konstaterede Jens Jakobsen, der selv holder af kød og spiser det hver dag.

– Men jeg spiser mindre kød og flere grøntsager i dag og mindre oksekød og mere gris og kylling, siger han og lagde også mærke til, at flere af de unge var med på, at man godt kunne mindske kødindtaget uden at tage skade af det.

Når Jens Jakobsen skal konkludere noget fra dagen, er det første ord, han nævner, kommunikation.

Unge nemmere at påvirke

– Det jeg kan tage med mig handler om kommunikationen til de unge. Hvad ved de om, hvad der foregår i Assens Kommune Jeg fortalte for eksempel, at vi havde fået klimaprisen i år. Det havde de ikke hørt. Men de unge spiller en central rolle, for de er nemmere at påvirke end de ældre, siger han.

Vestfyns Gymnasium har netop etableret et klimaråd, hvor frivillige elever fra alle årgange er gået sammen om mere klimavenlige tiltage på gymnasiet. De snakker for eksempel om en mere klimavenlig kantine og bedre tiltag for affaldssortering.

– Jeg håber, vi kan få en direkte forbindelse til klimarådet, og at der også etableres råd på andre skoler, siger Jens Jakobsen. 

  I forhold til klimastrategien vil vi gerne præge borgerne til at forbruge mindre, og der skal vi for eksempel ramme de unge gennem kommunikation, som vi ikke har brugt før. Det her var første gang, jeg talte med de unge om klimastrategi, jeg håber meget, det ikker bliver sidste, siger han.

Jens Jakobsen nævner også, at han er bekymret for de unge, der er så optaget af klimaforandringerne, at de næsten bliver syge af det.

– Der er det vigtigt, at vi får kommunikeret ud, at vi gør meget i Danmark, men vi skal også have kigget på forbruget, påpeger han.

– Jeg opfordrede de unge til at tage hjem og snakke med familien om at gøre bare en lille ting i egen husstand for at komme i gang stille og roligt.

Det kunne for eksempel være en enkelt kødfri dag eller to eller at tage et par kammerater med i bilen, når man kører i skole.

Del denne historie på: