Kirsten Svenstrup tegner og maler ordsprog og citater

Brunshuse/Assens

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Billedkunstner Kirsten Svenstrup udgiver næste fredag en illustreret citatbog. 

Den præsenteres ved en reception hos Bog og Ide i Assens.

Vi lægger mærke til dem, bruger dem og nogle samler ligefrem på dem. Ordsprog, talemåder, vendinger, der i ganske få ord siger noget essentielt.

Billedkunstner Kirsten Svenstrup har skrevet dem ned i små bøger eller på den nærmeste lap papir gennem det meste af sit voksne liv, når hun stødte på dem i aviser, bøger eller i mødet med andre.

Nu har Kirsten Svenstrup det med at se ting i billeder, så for to-tre år siden fik hun ideen til en illustreret bog med udvalgte citater/ordsprog. Den har hun arbejdet på siden sideløbende med andre projekter.

Bogen er nu færdig og præsenteres ved en reception hos Bog og Ide på Østergade i Assens fredag 19. august klokken 15-17.

30 udvalgte citater/ordsprog med tilhørende illustrationer i Kirsten Svenstrups karakteristiske streg. Selv om hun bevidst har udvalgt citater, der siger hende noget, og som har en essens af livet i sig, som giver anledning til lidt eftertænksomhed, så er der ikke noget alvorstungt over illustrationerne, der med al deres liv og fantasifuldhed kalder smilet frem. En  “streg” der går igen i flere andre af hendes værker – såvel bemalede stentøjsfigurer som ikoner.

Bogen har fået titlen “Vise ord i billeder”,.

Forældre satte gang

i citatsamlingen

Cirka midt i bogen finder man ordsproget “Man skal ikke ærgre sig – kun undres”. Det er en tysk aforisme, og den, der satte Kirsten Svenstrup i gang med at samle på de vise ord. 

– Min mor sagde altid på fynsk: “Jeg ærger mig, jeg ærger mig”, hvortil min far lige så tit svarede på tysk: “Nicht ärgern, nur wundern”, fortæller hun.

Kirsten Svenstrup oplever verden i billeder, og det er ofte af de nære ting, naturen omkring Brunshuse, hvor hun og hendes mand, billedkunstner Jørgen Svenstrup, bor højt med udsigt over Helnæsbugten, hun inspireres.

– Jeg har på rejse for eksempel engang set en vaskebjørn, og jeg er da glad for, at den findes, men den sagde mig ikke rigtig noget, forklarer Krisen Svenstrup, der ofte i sin kunst er inspireret af mågerne, skarvene og bierne i haven for blot at nævne nogle eksempler.

På samme måde med ordsprogene. Efter hun begyndte på forberedelserne til bogen er flere kommet med forslag til citater, der kunne komme med, men heller ikke de sagde hende nødvendigvis noget, de er derfor udvalgt af hendes egen samling.

– Nu er jeg en gammel kone (81 år red.), måske ville jeg have valgt nogle andre for 20 år siden, funderer hun, mens hun bladrer i en af de små bøger, der indgår i citatsamlingen, og indimellem falder over nogle, som også kunne have fået en plads i bogen.

Måske der er basis for en toer?

Fra ord til billeder fra billeder til musik

Måske, men nu er det denne bog det handler om. Ved receptionen fredag 19. august medvirker også musikeren Poul Lendal, en af Kirsten Svenstrups gode venner, og Hans Mydtskov, som har stillet i udsigt, at de til dagen vil prøve at fortolke nogle af bogens illustrationer i toner.

Bogen udgives på forlaget Ravnerock, der hurtigt var med på ideen, for citatbøger vil folk gerne have, men det er ikke så tit, der følger illustrationer med.

Senere har Kirsten Svenstrup planer om at lave en udstilling med illustrationerne fra bogen.

Del denne historie på: