”Hul i hovedet!”
Assens Kommune
14. juni 2021
Helge Desler
Der er – siden Østergade i Assens blev bygget om i 1994 – mindst en gang om året – sidste gang i april – dukket forskellige forslag op, der blandt andet er gået ud på, at man skulle lukke gaden for al trafik og gøre den til gågade, andre mente, at man skulle ensrette Østergade alle hverdage og lukke den for trafik om lørdagen. Andre mente, man skulle fjerne de blå stolper, for at gøre parkeringerne lettere og så videre og så videre.
For undertegnede, der har oplevet Østergade før 1994, er den forholdsvis nye gade så absolut blevet et plus for byen. Hvem har ikke før den tid oplevet en trafik, gaden slet ikke kunne klare.
Dengang i sukkerfabrikkens storhedstid kom vel sagtens 99 procent af roetrafikken til fabrikken via Østergade. Rutebilernes afgang og ankomst fra rutebilstationen i Assens til Odense, Faaborg og Middelfart og så videre. Så kom ringvejen, og den voldsomme trafik med de store biler holdt op, og man fik en Østergade, som den ser ud i dag.
Og sådan har Østergade været diskuteret et utal af gange siden gaden i 1994 blev bygget om og fik det udseende, den har i dag, og som undertegnede var en af fortalerne for dengang.
Og for 27 år siden var der heldigvis heller ingen tvivl. Her fik man Danmarks smukkeste gade, og det var daværende vejdirektør Per Milner, der overrakte Vejprisen – for øvrigt første gang den blev udleveret. Og glæden over prisen og over det færdige resultat var tydeligt hos begge parter, som udtrykte tilfredshed med et godt samarbejde på tværs af projektet.
”Danmarks Smukkeste Gade” blev den kaldt.
Juryen havde dengang valgt at sætte fokus på nytænkning, æstetisk sans og respekt for gamle danske håndværkstraditioner og på dens påvirkning af byens liv, husenes facader og sammenspillet med sidegaderne, som et velgennemtænkt projekt kan have. Med andre ord: Det forhold, at man i projektet havde sat fokus på hele gadeforløbet og dets tilliggende arealer og gader frem for alene vejgeometrien og funktionaliteten af vejen blev fundet prisværdigt af juryen. Og beviset, en vejsten hugget i bornholmsk granit står fortsat ud for Willemoesgaarden med inskriptionen: Vejprisen 1994.
Og som undertegnede tidligere har skrevet, så har Assens så mange parkeringspladser rundt om midtbyen, så der i langt de fleste tilfælde altid er mulighed for at finde en parkeringsplads med gåafstand til midtbyen.
Helge Desler